AKTUELNO

Broj zaraženih na dnevnom nivou će možda već za mesec i nešto dana pasti ispod 100 ako se nastavi sa imunizacijom, kaže prof. dr Žarko Ranković.

U Srbiji već danima beležimo pad broja novozaraženih koronavirusom, kao i broj pacijenata u bolnicama i na respiratoru. Ovo je, kažu stručnjaci, dokaz da aktivnost virusa, nakon nekoliko meseci divljanja, konačno opada. Međutim, i dalje je, ističu, potreban maksimalan oprez, kao i nastavak intenzivne vakcinacije, pre svega mladih ljudi, koji najviše prenose virus!

Infektolog prof. dr Žarko Ranković kaže za medije da bi broj novozaraženih već za desetak dana mogao da padne ispod 1.000, a ako nastavimo s masovnom vakcinacijom, već oko 15. juna možemo očekivati da broj dnevno obolelih bude dvocifren:

- Za nas je bitno da brojka bude dvocifrena, a na to ćemo još malo sačekati, jer imamo sredine kao što su Novi Pazar, Sjenica, Tutin, gde je obuhvat izuzetno slab. Tu će se uvek pojavljivati novi oboleli, što će negativno uticati na celokupnu epidemiološku situaciju. Očekujem da ćemo tek tamo oko 15. juna imati bolje brojeve.

Epidemiolog dr Radmilo Petrović strahuje da će uskršnji i prvomajski praznici dovesti do blagog porasta novoobolelih.

- Mnogi sugrađani su slavili, a da nisu nosili maske, a to što su na otvorenom prostoru ne znači da su u potpunosti bezbedni. Ako se neko nalazio na pola metra od zaražene osobe, a nije nosio masku, lako je mogao da se inficira. Naročito ako je osoba koja ima virus pevala, vikala, galamila, jer takve aktivnosti dovode do izbacivanja veće količine virusa - objašnjava dr Petrović za medije i upozorava da je situacija s koronavirusom u Evropi i zemljama u regionu i dalje nestabilna, te da je jedini spas vakcinacija, koja mora biti što masovnija i brža.

Posle tri dana juče je nastavljena vakcinacija bez zakazivanja, a Zoran Bekić, direktor vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu, rekao je za medije da je u Srbiji do nedelje imunizovano 34 odsto populacije, dok je 25,5 odsto građana dobilo drugu dozu.

- Vakcinacija daje rezultat, ali se i dalje moraju poštovati propisane mere, jer se korona lako otrgne kontroli.