AKTUELNO

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović uručio je danas ukaze predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića o unapređenjima i postavljenjima na nove dužnosti oficira Vojske Srbije na svečanosti u Velikoj ratnoj Sali Starog Generalštaba.

Uručujući im ukaze, Stefanović je poručio da očekuje da nastave da budu predani čuvari naše zemlje.

Ukazima predsednika u čin general-potpukovnika unapređeni su zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije Petar Cvetković i komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO Duško Žarković, dok su u čin brigadnog generala unapređeni komandant 63. padobranske brigade Nenad Zonić i komandant Četvrte brigade Kopnene vojske Novica Petrović.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Brigadni general Željko Petrović postavljen je na dužnost komandanta Komande za obuku, brigadni general Petar Latković na dužnost načelnika Uprave za obuku i doktrinu, dok je pukovnik Saša Petrović postavljen na dužnost komandanta Centralne logističke baze Uprave za logistiku Generalštaba Vojske Srbije.

Ministar Stefanović istakao je da mu je čast da unapređenim i novopostavljenim oficirima uruči ukaze predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Aleksandra Vučića. Govoreći o pripadnicima koji su dobili nove dužnosti, ministar je istakao da se radi o trojici izuzetnih ljudi koji su svojim dosadašnjim predanim radom zaslužili postavljenja na ovako značajna mesta.

– Rezultati vašeg rada jasno govore zašto su i načelnik Generalštaba i predsednik Republike i Ministarstvo, odlučili da poverenje poklone upravo vama. Želim vam da i u narednom periodu uložite svu moguću energiju i zalaganje da naša Vojska još napreduje – rekao je Stefanović.

Ministar je istakao i da su danas u čin general-potpukovnika unapređena dvojica iskusnih generala – Cvetković i Žarković, koji su veoma dugo u sistemu odbrane i koji predstavljaju praktično njegov temelj, dok je naša Vojska dobila i dva nova brigadna generala koji su takođe svojim radom zavredili poverenje.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

– Imaćete teške zadatke. Nikada u vojsci nije bilo lako, ali svi ćete imati - sva sedmorica, težak, ozbiljan i odgovoran zadatak očuvanja bezbednosti i sigurnosti naše Srbije – rekao je ministar podsetivši na reči generala Mojsilovića da “kada otežaju vojničke epolete, to je upravo sa razlogom, zato što se od vas očekuje dosta”.

Stefanović je naglasio i da je, pored brojnih zadataka, važan zadatak za sve u Vojsci i Ministarstvu da pozovu još snažnije naše vojnike da se vakcinišu.

– Obezbedili smo i za njih i za članove njihovih porodica dovoljan broj vakcina. Vakcinacija je akt patriotizma. Ne treba da dozvolite da nekog zarazite i da nam opadne borbena gotovost naše vojske – rekao je Stefanović.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

General-potpukovnik Petar Cvetković na dužnosti je zamenika načelnika Generalštaba Vojske Srbije. U profesionalnoj vojnoj službi je od 21. jula 1990. godine. U čin general-majora unapređen je 14. septembra 2018. godine. Završio je Srednju vojnu školu 1986. godine, Vojnu akademiju 1990. godine, Komandno-štabno usavršavanje 2005. godine, Generalštabno usavršavanje 2009. godine i Visoke studije bezbednosti i odbrane 2015. godine. Bio je na dužnostima direktora Vojnobezbednosne agencije i zamenika direktora Vojnobezbednosne agencije.

General-potpukovnik Duško Žarković na dužnosti je komandanta Ratnog vazduhoplovstva i PVO. U profesionalnoj vojnoj službi je od 21. jula 1990. godine. U čin general-majora unapređen je 14. septembra 2018. godine. Završio je Srednju vojnu školu 1986. godine, Vojnu akademiju 1990. godine, Generalštabnu školu 1999. godine, Generalštabno usavršavanje 2006. godine i Visoke studije bezbednosti i odbrane 2018. godine. Bio je na dužnostima načelnika Uprave za operativne poslove Generalštaba Vojske Srbije, zamenik komandanta Vazduhoplovstva i PVO i komandanta 250. raketne brigade.

Brigadni general Novica Petrović na dužnosti je komandanta Četvrte brigade Kopnene Vojske, a u profesionalnoj vojnoj službi je od 20. jula 1991. godine. U čin artiljerijskog pukovnika vanredno je unapređen 16. novembra 2013. godine. Završio je Vojnu akademiju 1991. godine, Komandno-štabno usavršavanje 2002. godine, Generalštabno usavršavanje 2012. godine i Visoke studije bezbednosti i odbrane 2019. godine. Bio je na dužnostima komandanta Mešovite artiljerijske brigade i zamenika komandanta Mešovite artiljerijske brigade.

Brigadni general Nenad Zonić na dužnosti je komandanta 63. padobranske brigade. U profesionalnoj vojnoj službi od 30. jula 1994. godine. U čin pešadijskog pukovnika vanredno je unapređen 12. decembra 2019. godine. Završio je Vojnu gimnaziju 1990. godine, Vojnu akademiju 1994. godine, Komandno-štabno usavršavanje 2011. godine i Generalštabno usavršavanje 2018. godine. Bio je na dužnostima načelnik Štaba Specijalne brigade i zamenik načelnika Operativnog centra Komande Kopnene vojske.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Brigadni general Željko Petrović Ukazom predsednika Republike Srbije postavljen na dužnost komandanta Komande za obuku, a do sada je bio na dužnosti načelnika Uprave za obuku i doktrinu Generalštaba Vojske Srbije. U profesionalnoj vojnoj službi od 21. jula 1990. godine. U čin brigadnog generala unapređen je 23. aprila 2015. godine. Završio je Srednju vojnu školu 1986. godine, Vojnu akademiju 1990. godine, Generalštabnu školu 2000. godine, Generalštabno usavršavanje 2007. godine i Visoke studije bezbednosti i odbrane 2013. godine. Bio je na dužnostima komandanta Prve brigade Kopnene vojske, zamenik komandanta Prve brigade KoV i pomoćnika za operacije Združene operativne komande.

Brigadni general Petar Latković Ukazom predsednika Republike Srbije postavljen je na dužnost načelnika Uprave za obuku i doktrinu Generalšataba Vojske Srbije Generalštaba Vojske Srbije, a do sada je bio na dužnosti komandanta Centralne logističke baze Uprave za logistiku Generalštaba Vojske Srbije. U profesionalnoj vojnoj službi od 22. jula 1989. godine. U čin brigadnog generala unapređen je 23. aprila 2014. godine. Završio je Srednju vojnu školu 1985. godine, Vojnu akademiju 1989. godine, Generalštabnu školu 2000. godine i Generalštabno usavršavanje 2009. godine. Bio je na dužnostima načelnika Kabineta načelnika Generalštaba Vojske Srbije i zamenika načelnika Kabineta načelnika Generalštaba.

Pukovnik Saša Petrović Ukazom predsednika Republike Srbije postavljen na dužnost komandanta Centralne logističke baze Uprave za logistiku (J-4) GŠ VS, a do sada je bio na dužnosti pomoćnika komandanta za podršku u Komandi Kopnene vojske. U profesionalnoj vojnoj službi od 16. jula 1988. godine. U čin intendantskog pukovnika unapređen je 23. aprila 2013. godine. Završio je Intendantsku Srednju vojnu školu 1988. godine, Vojnu akademiju 1991. godine, Komandno-štabno usavršavanje 2005. godine, Generalštabno usavršavanjee 2012. godine. Bio je na dužnostima načelnika Odeljenja za logistiku Komande Kopnene vojske, načelnika Odseka za opštu logistiku Odeljenja za logistiku Komande Kopnene vojske.

#Aleksandar Vučić

#Nebojša Stefanović

#Vojska Srbije

#unapređenje