AKTUELNO

Lepo vreme navelo je mnoge građane da spas od vrućine potraže u prirodi. Međutim, istu teritoriju zauzimaju i krpelji, koji vrebaju iz visoke trave i sa listopadnog drveća.

Doktor Ivan Aleksić, biolog iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, objasnio je da li postoji zaštita od krpelja, gde je najveća šansa da nađu svoje žrtve i šta da se radi u slučaju ujeda.

Foto: Unsplash.com

Oni su šumske životinje i u principu ih ima u svetlim listopadnim šumama koje okružuju grad. U gradskim sređenim parkovima koji se redovno održavaju, nema krpelja. Praktično ih ima u svim gradskim opštinama sa neuređenim zelenim površinama, npr. preko puta TC Ušće gde je neuređena površina i gde su krpelji pozitivni već dugi niz godina kada ih analiziramo. Baca se đubre, ima glodara koji su nosioci bakterija koje izazivaju lajmsku bolest - objasnio je biolog.

Što se zaštitnih sredstava tiče, pomažu repelenti, kao i u slučaju komaraca, kao i odeća dugih i svetlih rukava, uvlačenje nogavica pantalona i obavezan pregled posle boravka u prirodi.

Kada krpelj stupi na kožu, potrebno mu je od nekoliko sati do dva dana da se pričvrsti i krene da pije krv.

Kod dece dospeva oko predela vrata i kosmatog dela, zato što je nežna koža. Takođe, ispod pazuha, na leđima, preponama - kaže Aleksić koji dodaje da se bakterija u krpelju nalazi u crevnom sistemu, ali da kad počne da sisa krv žrtve iz pljuvačnih žlezda bakterija pređe u telo i zarazi čoveka ili životinja.

Foto: Unsplash.com

Aleksić savetuje da se krpelj ne izvlači bez stručne pomoći lekara.

Nikako se ne preporučuje narodni lek za uklanjanje, polivanje benzinom, kremama, lakom za nokte da ga ugušite, jer je u tom slučaju veća šansa da će krpelj koji nosi bakteriju, iziritiran tim sredstvom povratiti sadržaj u telo žrtve i tako dovesti do infekcije. Ne preporučuje se ni uvrtanje krpelja - navodi Aleksić.

Ako do uboda ipak dođe, kako kaže, treba pratiti mesto uboda i u slučaju pojave crvenila, u prvom stadijumu bolesti, uzimati prepisane antibiotike.

U slučaju da se ne primeti crvenilo, prelazi u drugi stadium bolest i napada srčani mišić, napada zglobove, nervni sitem, a ako pređe u treći stadijum, hronični, može doći do fatalnog ishoda - upozorava biolog.