AKTUELNO

Govoreći o tome koliko koronavirus može da učite na srčanu slabost, kardiolog Saša Borović kaže da su bolesti srca vodeći uzrok smrti kako u svetu, tako i u Srbiji.

Dodaje i da u Srbiji svaka druga osoba umre od bolesti srca, što je, kako je istakao - kosač. Borović ističe i kako je koronavirus samo ubrzala ceo proces, odnosno da je kovid postao saradnik kardiovaskularnih oboljenja.

Foto: TV Pink Printscreen

Kardiovaskularne bolesti su svuda u svetu, a tu spada i Srbija, vodeće kada je reč o smrti. U 53 posto slučajeva uzkor smrti su bolesti srca i krvnih sudova, a tek u 20 posto su maligne bolesti. To znači da svaka druga osoba u Srbiji premine od bolesti srca. To je kosač. Korona, nažalost, pospešuje i stvara nove promene na srcu i krvnim sudovima koje mogu zdravog čoveka uvesti da bude bolestan. Korona je saradnik bolesti u ovoj priči, ubrzaće negativne efekte, a možda će stvoriti novi teren za bolesti srca. Korona i bolesti srca su užasan tandem - rekao je Borović.

Foto: TV Pink Printscreen

Meteorolog Đorđe Đurić, govoreći o vremenu u narednom periodu, ističe da će u junu biti jako sparno, što će predstavljati veliki problem srčanim bolesnicima.

Foto: TV Pink Printscreen

Primetili smo promene temperature vazduha. U aprilu smo imali 26 stepeni, sledećeg dana padne na nuli, a onda nas ujutru dočeka sneg. Bližimo se polako junu mesecu, temperatura će početi da raste, a snega u maju neće biti. Imali smo i nagle promene vazdušnog pritiska. Maj nastavlja u ovom ritmu, temperature će biti u prosečnoj vrednosti, oko 23 stepena, što je prosek za maj. I u narednom periodu biće česta pojava grmljavine s pljuskovima. U junu će biti veoma sparno, što će biti problem za srčane bolesnike - govori Đurić.

#Novo jutro