AKTUELNO

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, u okviru dvodnevne radne posete Ruskoj Federaciji, razgovarao je danas u Moskvi sa sekretarom Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolajem Patruševim.

Ministar Vulin, nakon sastanka, istakao je da odnosi između Srbije i Rusije nikada nisu bili na višem nivou, iskreniji i sadržajniji.

-Zahvaljujući ličnom odnosu između predsednika Aleksandra Vučića i predsednika Vladimira Putina možemo da kažemo da pripadamo onoj generaciji Srba koja može da kaže da je sa Rusijom radila na najbolji način, da je čuvala interese Srbije i samim tim interese Rusije - rekao je ministar Vulin.

Foto: MUP

Prema njegovim rečima, gospodin Patrušev koji je sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije je veliki prijatelj Srbije, koji dobro poznaje našu zemlju i sva dešavanja na Balkanu.

-Patrušev je izrazio veliku spremnost da nastavi da sarađuje sa Srbijom i da sve naše strukture bezbednosti rade zajedno oko zajedničkih tema, borbe protiv organizovanog kriminala, narko-dilera, terorizma. Sve su to stvari koje nas objedinjuju i povezuju - istakao je ministar Vulin koji je sekretaru Saveta bezbednosti Rusije preneo najtoplije pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ministar Vulin je rekao da Srbija očekuje podršku Rusije po pitanju sprečavanja bilo kakvih promena u mandatu Kfora i Unmika, mimo Rezolucije 1244.

Foto: MUP

-Istakao je da se Srbija, dok je vodi Aleksandar Vučić, neće pridružiti antiruskoj histeriji i neće uvesti sankcije Rusiji. Srbija će ostati vojno neutralna zemlja i to je temeljno opredeljenje naše politike - rekao je ministar Vulin.

Dodao je da je imao sastanak sa velikim prijateljem i da sa zadovoljstvom ističe da će se saradnja nastaviti, da će se nastaviti sa obukama pripadnika policije, jer od Ruske Federacije može da se nauči mnogo, posebno u oblasti sajber bezbednosti, gde su jedna od vodećih nacija u svetu.

-Isto tako mi ćemo svojim znanjem i iskustvom moći da obogatimo predstavnike Ruske Federacije i da borbu protiv zala modernog čovečanstva učinimo boljom i efikasnijom. Srbija i Rusija nisu samo strateški partneri, Srbija i Rusija su istinski prijatelji i pretnje koje dolaze i jednoj i drugoj zemlji učvršćuju nas u potrebi da se borimo protiv njih, budemo još organizovaniji i jedinstveniji - poručio je ministar Vulin.

Patrušev je jedan od najbližih Putinovih saradnika. Radili su zajedno, poznaju se drugi niz godina (4 decenije). Sekretar je Saveta za bezbednost Ruske Federacije.

Radio je u kontraobaveštajnim odeljenjima KGBa, kasnije FSB. Na mestu direktora FSBa zamenio je Vladimira Putina. 

Patrušev je general armije, doktor prava I počasni oficir bezbednosti RF. Ključna je figura celokupnog bezbednosnog sektora RF.

#Aleksandar Vulin