AKTUELNO

Ovu informaciju za Pink potvrdili su i u AMSS.

Državljani Republike Srbije, kao i do sada, na osnovu Člana 2. Uredbe o viznom režimu, („Službeni list CG“, br. 35/16) mogu ulaziti, prelaziti preko teritorije i boraviti u Crnoj Gori do 30 dana sa važećom ličnom kartom, odnosno drugom ispravom na osnovu koje se može utvrditi njihov identitet i državljanstvo, rekli su za naš portal u Ministarstvu spoljnih poslova.

Više medija u Srbiji objavilo je danas informaciju da građani Srbije u Crnu Goru više neće moći da putuju samo sa ličnom kartom, već će im za prelazak državne granice biti potreban pasoš. Međutim, kako nam je potvrđeno, reč je o dezinformaciji.

– Kada putuju sa trećim licem, deci do 18 godina, odnosno maloletnim licima, potrebna je pisana i overena saglasnost roditelja. Takođe, prilikom prelaska granice, bilo da putuju u pratnji roditelja ili trećeg lica, maloletna lica koja ne poseduju ličnu kartu ili putnu ispravu potebno je da sa sobom imaju izvod iz matične knjige rođenih ili zdravstvenu knjižicu. Ovo nije novina, već praksa koja se primenjuje već nekoliko godina unazad – rekli su za naš portal u MSPCG.

U međuvremenu su nam i iz Ministarstva unutrašnjih poslova potvrdili da nema promena u režimu prelaska državne granice za državljane Srbije iz ove države u Crnu Goru.

– Kada je u pitanju vest da je veći broj državljana Srbije vraćen sa državne granice sa Crnom Gorom, obaveštavamo vas da ni to nije tačno. Naime, za prethodna 24 časa u Crnu Goru je ušlo ukupno 21.489 lica, a izašlo 19.058 lica. U naznačenom periodu registrovan je jedan slučaj nedozvoljavanja ulaska u Crnu Goru jer lice nije ispunjavalo uslove za prelazak državne granice – istakli su u MUP-u.

Pozvali smo i Auto-moto savez Srbije gde su nam takođe rekli da se radi o dezinformaciji i da građani Srbije kao i do sad mogu da putuju u crnu Goru.

#Crna Gora

#Granica

#Srbija

#pasoš

'