AKTUELNO

Običaj da prilikom dolaska u mladinu kuću, mladoženja puškom pogodi i "skine" jabuku sa krova, veoma je popularan u našoj zemlji. Na društvenim mrežama sada se pojavio snimak gde muškarac koji je došao po mladu jabuku je gađao ni manje ni više, nego zoljom.

Ne zna se gde je i kada nastao snimak, ali je trenutno hit u centralnoj Srbiji. U pozadini se čuju trubači koij sviraju "Đurđevdan", a s obzirom na to da je reč o autentičnom srpskom običaju sigurno je da potiče ako ne iz Srbije, onda iz regiona gde Srbi baštine ovaj običaj.

Kako su stručnjaci prokomentarisali, radnja sa snimka je vrlo opasna.

- Da je pogodio drvo koje drži jabuku pobio bi ljude. To je kumulativna raketa koja na vrhu ima piezo generator. Kada se aktivira pojavljuje se kumulativi mlaz i mogla je da padne među narod. I sreća je da je ispaljenja iz ovog ugla. Da je niže držao malo niže vatra bi spržila ljude iza njega - kaže stručnjak za bezbednost.

Za ovaj običaj etnolozi kažu, da je njegova suština potpuno drugačija i nema nikakve veze u nadmetanju ko bolje nišani. Prema stručnjacima cilj ovog običaja zapravo je pravljenje buke, jer se verovalo da to otklanja demone. Tako se nekada prangijalo, zviždalo, glasno pevalo i galamilo, a sve je to bilo u istoj službi rasterivanja demona.

Sa druge strane, veruje se da jedan od najstarijih srpskih običaja kada se postavi jabuka na najvišu tačku u dvorištu, granu ili krov kuće, ukoliko nema visokog drveta kako bi mladoženja dokazuje svoje sposobnosti. I to pucanjem iz puške, kako bi mladinima pokazao da je sposoban da čuva i zaštiti svoju ženu i buduću porodicu. Ukoliko ne uspe iz prve da "skine" jabuku, pogađa dok je ne pogodi, jer dok mu to ne pođe za rukom, ne može da pokupi mladu.