AKTUELNO

Preko besplatne telefonske linije za psihološku pomoć građanima, otvorene 16. marta, pomoć je do sada zatražilo više od 12.500 građana, rekla je direktorka Klinike "Dr Laza Lazarević" Ivana Stašević Karličić.

Ona je navela da se pored toga još oko 11.000 javilo na liniju za prevenciju samoubistva.

Telemedicina je upotrebljena maksimalno. Najviše su zvale žene zbog depresije, a pitanja su se menjala zavisno od nedeumica koje su imali i koja su se menjala tokom epidemije - rekla je Stašević Karličić.

Prema njenim rečima, posebno zabrinjava veliki broj problema sa adolescentima, zbog čega je u okviru linije za pomoć otvorena opcija za ovu izuzetno ranjivu grupu.

Foto: Unsplash.com

Najviše se žale na funkcionisanje u porodici, probleme u vršnjačkoj grupi, probleme u školi, a problem suicida najbrže raste upravo u ovoj grupi - kazala je direktorka Klinike "Dr Laza Lazarević".

Prvih psihotičnih epizoda bilo je za 20 odsto više u odnosu na period pre pandemije, a one su se dešavale kod hipersenzitivnih i ljudi koji su bili predisponzirani za to.

Foto: Unsplash.com

Mnogi su se razboleli i tokom, pa i posle preležanog kovida. Najčešće je reč o kongitivnim smetnjama poput zaboravnosti i konfuzije, a prve psihotične epizode obično su praćene idejama koje nisu utemeljene u realnosti - navela je Stašević Karličić.

Ona je kazala da je svima kojima je potrebna pomoć na raspolaganju besplatan telefonski servis Klinike "Dr Laza Lazarević" na broj 0800 309 309.