AKTUELNO

Broj novozaraženih opada, epidemiološka situacija je sve povoljnija, sve prognoze govore da nas čeka znatno mirnije leto, ali stručnjaci upozoravaju da nam na jesen preti novi talas.

Novi, četvrti udar korone u Srbiji, zavisiće od nekoliko faktora, pre svega od stepena vakcinacije stanovništva. Epidemiolozi su skoro jedinstveni u stavovima da nećemo moći da izbegnemo novi talas, ali da će on pre svega zbog masovne imunizacije biti znatno blaži od sadašnjeg koji sa svoje dve grbe traje već šest meseci i koji je odneo skoro 6.000 života.

- Realno je očekivati porast broja zaraženih na jesen i pojavu novog talasa, ali koliki će biti zavisiće od nas samih, odnosno od odziva građana da se vakcinišu i samim tim obezbede sebe, ali i one u svom okruženju - rekao je za “Blic” epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema njegovim rečima relaksacija se oseća u vazduhu, a svima je jasno da je izlaz iz dugotrajne borbe sa koronom masovna vakcinacija i to posebno mladih.

- Mislim da ćemo imati mirno leto, a za jesen moramo biti oprezni - rekao je nedavno gradonačenik Beograda doktor Zoran Radojičić.

Podsetimo, prošle godine u ovo vreme smo takođe imali značajan pad broja obolelih, da bi onda prvo usledio neočekivani julski udar, a od sredine septembra i početak trećeg talasa.

Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije preporučuje “da se u što kraćem roku vakciniše što više ljudi, jer vreba opasnost od dvostrukog mutanta, a novi talas može se očekivati u septembru”.

- Imamo dobre primere iz prakse, važno je da zaštitimo i sebe i druge. Očekuje se mirno leto, ali zbog potencijalnih problema na jesen, bitno je da se zaštitimo. Bitno je da nove sojeve sprečimo da naprave probleme - rekla je Gnjatovićeva.

Baš ti novi sojevi, koji bi mogli da dođu iz nekih udaljenih “korona džepova” rasutih po celom svetu, mogli bi da predstavljaju potencijalnu opasnost.

- Nije vam dovoljno da imate odličan odziv na vakcinaciju u Beogradu, Nišu, Novom Sadu ili Užicu, potrebna je ravnomerna imunizacija kako se ne bi stvarali džepovi - objansio je prof. dr Branislav Tiodorović.

Foto: TV VESTI

Zato su svi jedinstveni da je za početak neophodna vakcinacija barem 50 odsto punoletnih ili oko 2,8 miliona ljudi, ali da je za kolektivni imunitet potrebno znatno više.

- Još smo dosta daleko od kolektivnog imuniteta. Kad 95 odsto punoletnog stanovništva bude imunizovano, onda možemo da govorimo o tome. Nismo blizu. Ako se ovim tempom nastavi, možda do jeseni, ako ne dođe do opuštanja i usporavanja procesa vakcinacije - rekao je imunolog, profesor Dušan Popadić.

Sličnog mišljenja su i mnogi drugi renomirani strani stručnjaci. Nemački virusolog Hendrik Štrek očekuje da će se situacija u vezi s korona virusom na jesen sigurno pogoršati i da je moguć četvrti talas. On upozorava da se i pored smanjenja broja zaraženih, ne može proglasiti pobeda nad pandemijom.

- Na jesen bi mogao uslediti četvrti talas, zato je neophodno do tada iskoristiti vreme da se maksimalno pripremimo. Leto će po pitanju epidemiološke situacije proći dobro, ali od septembra nas očekuje novi rast zaraze. A ključna je masovna vakcinacija - rekao je Štrek.

Prvi talas

* Broj dana: 82

* Broj zaraženih: 11.227

* Najviše zaraženih:

296 (30. april 2020)

* Broj umrlih: 239

Drugi talas

* Broj dana: 110

* Broj zaraženih: 21.181

* Najviše zaraženih:

467 (26. jul 2020)

* Broj umrlih: 494

Treći talas

* Broj dana: 244

* Broj zaraženih:

674.625

* Najviše zaraženih:

7.999 (1. decembar 2020)

* Broj umrlih: 5.963