AKTUELNO

Direktor takozvanog Narodnog muzeja Kosova Ajet Ljeci uputio je pismo direktorkama Narodnog i Etnografskog muzeja iz Beograda i predsedniku SANU u kome traži da se Prištini vrate arheološki i etnografski artefakti koji se i dalje čuvaju u Srbiji.

U pismu se direktorke muzeja Bojana Borić Brešković i Tijana Čolak Antić i predsednik SANU Vladimir Kostić podsećaju da imaju obavezu da vrate artefakte iz arheološke i etnografske zbirke sa KiM.

- Iako su uzeti iz kolekcije krajem 90-ih godina zbog privremene izložbe u centralnoj Srbiji, uz obavezu da se vrate, artefakti se i dalje nalaze u vašim uvaženim muzejima - napisao je Ljeci u pismu.

Ljeci navodi tri obaveze Beograda, a to su transfer artefakata do izložbe i njihov povratak u muzej, poštovanje Uneskove konvencije o merama zabrane i sprečavanja ilegalnog uvoza i prenosa vlasništva čija je Srbija potpisnica i Ahtisarijev plan koji podrazumeva da Beograd vrati delove zbirke pozajmljene zbog izložbe.

Tvrdi da se u beogradskim muzejima nalazi ukupno 1.247 artefakata iz arheološke i etnografske zbirke.

- Da bih ispunio obavezu predlažem osnivanje radne grupe sastavljene od predstavnika četiri muzeja: Narodnog muzeja Kosova, Etnografskog muzeja Kosova, Narodnog muzeja u Beogradu i Etnografskog muzeja u Beogradu kao i međunarodnih stručnjaka muzeologije - rekao je Ljeci i dodao da bi njihov zadatak bio izrada plana i nadgledanje procesa povratka svih artefakata u Prištinu.