AKTUELNO

Napredak protiv pandemije korona virusa i dalje je „krhak“, ali je dobra vest da sve odobrene vakcine deluju protiv različitih varijanti virusa, rečeno je iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

- Trenutno, suočeni sa kontinuiranom pretnjom i novom neizvesnošću, moramo da nastavimo da budemo oprezni i da preispitamo ili izbegnemo međunarodna putovanja - rekao je Hans Kluge, direktor SZO za Evropu, dodajući da bi se „džepovi sve veće transmisije“ na kontinentu mogli brzo proširiti.

Takozvana indijska varijanta, poznata i kao "dupli mutant", koja je možda prenosivija, sada je identifikovana u najmanje 26 od 53 zemlje u evropskom regionu, rekao je Kluge tokom svoje nedeljne konferencije za štampu.

Ali, kako izveštava AFP, rekao je da su odobrene vakcine efikasne protiv novog soja.

- Sve varijante virusa kovid-19 koje su se do sada pojavile reaguju na dostupne, odobrene vakcine - rekao je Kluge, dodajući da se sve verzije kovid-19 mogu kontrolisati istim javnim zdravstvenim i socijalnim merama koje su se koristile do sada.

SZO je, podsetimo, odobrio sve vakcine koje se koriste u Srbiji, jedino je još ruski Sputnjik V u procesu razmatranja.

Do sada je samo 23% ljudi u Evropi primilo dozu vakcine, a samo 11% je dobilo obe doze, rekao je Kluge, upozoravajući građane da nastave da budu oprezni.

- Vakcine mogu biti svetlo na kraju tunela, ali ne možemo biti zaslepljeni tim svetlom - rekao je.