AKTUELNO

Pojavile su se informacije da je kvadrat u Milanu i Madridu nikad jeftiniji, a evo da li su zaista cene u inostranstvu tako povoljne i za naše građane.

Dok je cena nekretnina tokom pandemije "skočila u nebo" u Srbiji i drugim evropskim zemljama, u Milanu, Varšavi i Madridu cene stanova su ostale iste.

Na pojedinim mestima u Italiji došlo je i do pada cena kvadrata, pa se tako stan u određenim regijama mogao kupiti po ceni od oko 80.000 evra.

Agenti za prodaju nekretnina u inostranstvu, govorili su o tome da li su zaista cene stanova u Milanu povoljnije nego u Beogradu, šta se nudi na oglasima i šta je potrebno za kupovinu ove nekretnine.

Foto: Pink.rs/J. Stanković

PROSEČNA CENA 100.000 EVRA?

Da je Beograd po ceni kvadrata na četvrtom mestu u Evropi, posle Moskve, Pariza i Splita, pokazali su nedavno zvanični podaci. Prema tim brojkama, u Milanu se stanovi mogu pazariti u proseku za nešto niži novac.

- Prosečna cena jednosobnog stana u Milanu ili na obali u Liguriji kreće se oko 100.000 evra. Cene stanovanja su nešto su niže nego u Francuskoj, Nemačkoj ili Švajarskoj. Najpopularnije takve investicije su među Nemcima, Britancima i Rusima, ali među kupcima ima i Srba. Još jedna prednost je ta što je postupak nabavke skoro identičan za strance i građane Italije - kažu iz agencije za nekretnine.

15 MINUTA OD CENTRA MILANA, 110.000 EVRA

Na jednom od oglasa, vlasnik prodaje useljiv trosoban renoviran stan u Milanu, sa dve spavaće sobe.

- Tu su dnevni boravak, kuhinja, kupatilo i balkon. Stan je 15 min od centra grada, ima dve metro linije, dva busa i tramvaj vas voze do centra Milana (Piazza del Duomo). Stan ima 75 m2, podkrovlje 12 m2, drugi sprat, polunamešten, sa sertifikatom od gasa, struje i energetske klase, ulazna blindirana vrata. Useljiv odmah, cena 110.000 evra - piše u jednom od oglasa.

Foto: Pixabay.com

Osim Milana, povoljne kuće u Italiji prodaju se u regiji Kalabrija, u blizini nacionalnog parka i grada Napulja.

- Cena 80.000 evra. Kuća se nalazi pola sata od poznatih plaža Maratea i planine Matera. Konstrukcija je izrađena od kamena sa zidovima debljine 70 cm, izolacije tavana, električne energije, nove šasije i krova. Ima dvje spavaće sobe, jedna od 16 m2, a druga s 25 m2, kupatilo sa kadom, dva salona od 15 i 20 kvadratnih metara. Kuća je odmah useljiva i prodaje se sa kuhinjskim nameštajem, peći na drva, nameštajem za dnevnu sobu - piše u oglasu.

KUĆA ZA SAMO JEDAN EVRO?

U medijima se nedavno pojavila vest da se u Italiji prodaju kuće po simboličnoj ceni, za samo jedan evro.

- Kuće za evro u Italiji se prodaju već nekoliko godina. Napušteni objekti prodaju se po simboličnoj ceni kako bi se oživela manja mesta. Ipak, osnovni uslov za prodaju nekretnine za jedan evro je da kupac mora da je rekonstruiše u periodu od šest meseci do tri godine. Računajte da obnova košta oko 30.000 evra - objašnjava agent za nekretnine.

PAZITE NA HIPOTEKU

Što se tiče troškova života, prema poslednjim podacima, trošak stanovanja u Rimu iznosi 3.833 eura, što ga čini jednim od najskuplji većih gradova u Italiji. Ipak, cene se razlikuju zavisno od ekonomske situacije u određenoj regiji, udaljenosti od centra grada ili mora, kao i stanja stana ili kuće.

- Po pravilu se agenciji plaća provizija, što je oko 3 odsto. Vlasnik nekretnine mora odobriti predlog, nakon čega se potpisuje ugovor u kojem su navedeni svi uslovi i detalji procesa kupovine nekretnine, kao i tehnički podaci o nekretnini. U ovom dokumentu mogu se navesti druge obaveze, poput hipoteke. Kupac prilikom potpisivanja ugovora plaća depozit u iznosu od 10, 15 odsto troškova stanovanja - kažu iz agencije.

POREZ I NOTARI

Nakon potpisivanja treba platiti notarske usluge, sve poreze, kao i ostatak troškova stanovanja

- Kada kupujete nekretnine od privatne osobe, hipotekarna naknada je 2 odsto, katastarska naknada 1 odsto. Pri kupovini od pravne osobe porezi su malo drugačiji i PDV iznosi 10 odsto od vrednosti nekretnine, hipotekarna naknada 168 evra, a katastarska isto 168 evra - kažu iz agencije.

ŠTA JE SA ŠPANIJOM?

Iako je Španija jedna od zemalja koja je najviše pogođena korona virusom tokom prošle godine, cene nekretnine u ovoj zemlji nisu padale. Ostale su stabilne, ali nije došlo do bilo kakvog pojeftinjenja.

- Madrid je grad gde cene kvadrata nisu rasle, kao što je slučaj u Beogradu. Ipak, mnogo stanova je zapravo prazno i pusto, pa bi neko pojeftinjenje u Španiji moglo da se očekuje. Ukoliko neko panira da kupi nekretnu u Španiji, umesto one u Beogradu, najbolje je da sačeka još neki mesec. Ona najbolje može da se unovči kada se vrate turisti i studenti u ovu zemlju - kažu iz agencije za nekretnine.

Građevinsko zemljište u gradovima je eksplodiralo, pa bi moralo da se graditi više socijalnih stanova, na praznom zemljištu, kakvog ima najviše na periferijama gradova, kažu iz agencije.

- Prema mnogim procenama u Španiji ima više od milion stanova koji su prazni, ali nisu na prodaju. Veliki deo toga su nekretnine koje su dospele u vlasništvo banaka u doba krize, a nema sumnje kako će u ovo doba korone biti još mnogo takvih slučajeva zbog propasti građevinskih preduzimača - kažu iz agencije.

#nekretnine