AKTUELNO

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon rekao je danas da je optimističan kada je reč o epidemiološkoj situaciji u Srbiji i najavio novo popuštanje mera.

Izlazimo iz nesigurne situacije, očekujemo da će u drugoj polovini juna situacija biti stabilna, sigurna, ali uz prisustvo virusa i tada se može ozbiljno popuštati. Radujemo se ubrzanju opadanja aktivnosti virusa - rekao je dr Kon.

Kako je objasnio popuštanje se odnosi na vraćanje u redovan život.

- Moći ćemo sve aktivnosti koje inače sprovodimo da se sprovode uz mere opreza. Najsporije ćemo isključiti maske, to treba shvatiti. Pali smo na dvocifren broj i u Beogradu, a i pad broja umrlih je jako važno doseći. Kada vidimo da je situacija potpuno mirna tada nema smisla ni držati sve zatvoreno, ali mere opreznosti će biti na snazi - objasnio je epidemiolog.

Kada je reč o vakcinaciji dr Kon ističe da je važno da imamo više od 50 odsto vakcinisanih.

Nadam se da će u celoj Srbiji da se dosegne obuhvat gde je više od 50 odsto vakcinisanih, važno je da veliki gradovi dostignu taj obuhvat jer se na taj način smanjuje obolevanje u Beogradu i rasejavanje virusa iz Beograda - rekao je dr Kon.

Mobilni autobus za vakcinaciju danas je na Adi Ciganliji od 9 do 17 sati gde svi zainteresovani građani mogu da prime vakcinu.

Najmanji broj vakcinisanih među mladima

Poslednjih dana, što se tiče Beograda pokazuju da je blizu polovine od onih kojih se vakcinišu, pripadaju u grupi do 35 godina i to je dobro. Nismo ih pozivali od samog početka, jer se vakcinacija sprovodila u fazama. Bilo je najvažnije zaštiti najugroženije. Mladi nisu najugroženiji, ali mogu najviše da zadrže virus. Radi zaštite sebe i okoline pozivam ih da se odazovu jer je to način da se vratimo u život - istakao je dr Kon.

Spomenuo je i proslave matura koje su kako je istakao prošle godine pravile velike probleme.

- Sada ima mogućnosti da se vakcinišu i oni od 16,17 pa i oni od 18,19 godina. Proslava će biti ali kasnije to je stav i ne bi trebalo da se odstupa od toga. Nemojte da pravite tajne proslave, taman smo na kraju ovoga svega i treba se strpiti i organizovano proslaviti uz maksimalnu kontrolu - zaključio je dr Kon.

#Predrag Kon