AKTUELNO

Ekološka akcija sprovedena je na popularnom brdu Gorica, u blizini Srebrnog jezera, gde je organizovano pošumljavanje terena sadnicama crnog bora.

U akciji koju su organizovali grad Požarevac, opština Veliko Gradište i Planinarsko društvo “Vukan“ iz Požarevca učesvovalo je 150 učenika završnih razreda osnovnih škola iz Požarevca, pedesetak planinara i desetak planinarskih vodiča, a sadni materijal donirala su lovačka udruženja.

Foto: Opština Veliko Gradište

“Ja lično svaki svoj slobodan terenutak provodim u šumi jer sam lovac i znam koliko to znači i stalno propagiram da su planinarska i lovačka udruženja najstarija i najbrojnija ekološka skupina koja godinama unazad, decenijama pa čak i vekovima radi na očuvanju tog biodiverziteta i naših šuma. Da nije njih, ne bi one bile tako lepe i zelene i bile prilika i mesto gde možemo da se okupimo.“, rekao je zamenik predsednika opštine Veliko Gradište Slađan Marković, pohvalivši još jednom učesnike akcije kojima se, ujedno, pružila da upoznaju svoj kraj – okolinu Požarevca, Velikog Gradišta i Golupca.

Foto: Opština Veliko Gradište

Kako je rekao, na ovaj način deca će provoditi što više vremena u prirodi, a drveće koje su sada zasadili za 20 do 30 godina će postati šuma.

Opština Veliko Gradište svake godine implementira nekoliko projekata iz oblasti žaštite životne sredine, a sledećim će, uz podršku Ministarstva ekologije, na jeset takođe biti posađeno preko 2.000 sadnica crnog bora na Gorici.

Foto: Opština Veliko Gradište

U planu je da se na istom mestu posadi i 200 do 400 vrsta voćkarica pa bi učenici, pored bogatog kulturnog nasleđa Kelta, Rimljana i Turaka, mogla da upoznaju i autohtone voćkarice.

#Gorica

#Srebrno jezero

#crni bor

#pošumnjavanje