AKTUELNO

Svi građani Srbije koji prime makar i prvu dozu vakcine u Srbiji do 31. maja imaće pravo na finansijsku pomoć države u iznosu od 3.000 dinara.

Prijava za ovu novčanu pomoć, ili kako je mnogi nazivaju, nagradu za vakcinisanje, počinje početkom sledeće nedelje, tačnije 1. juna.

Poslednji dan za prijavu je 15. jun, a pare na račune građana u bankama država će isplatiti u periodu od 12. do 20. juna.

Ono što je najvažnije ispoštovati u slučaju da želite ovih 3.000 dinara od države, jeste da se vakcinišete do narednog ponedeljka, odnosno 31. maja. Dakle, svi koji se vakcinišu posle tog datuma, nemaju pravo na pomoć.

Što se tiče prijave, procedura će biti organizovana na isti način kao što smo se ove godine prijavljivali za 60 evra pomoći ili prošle godine za 100 evra. Prijava će praktično biti moguća na dva načina: elektronski preko sajta Uprave za trezor i telefonski, i to na broj telefona koji će biti objavljen uoči 1. juna kada i počinje prijava.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

To praktično znači da će i za 3.000 dinara za vakcinisane biti potrebno ostaviti sledeće podatke: JMBG, broj lične karte i naziv u kojoj imate otvoren račun. Ukoliko nemate račun u banci, u prrijavi je potrebno samo navesti naziv banke i račun će vam biti automatski otvoren.

- Svi podaci o vakcinisanju već su dostupni resornim institucijama, tako da će prijava biti gotovo identična prijavi za 6o evra na koju imaju pravo svi punoletni građani - kaže naš izvor u Nemanjinoj 11.

Ko mora da se prijavljuje?

Penzioneri i građani koji primaju socijalnu pomoć neće morati da se prijavljuju. Svi ostali građani će imati tu obavezu. Pritom je važno istaći da pravo na dodatnih 3.000 dinara za vakcinisane imaju svi građani Srbije stariji od 16 godina.

Za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć neće biti važno koju vakcinu su građani primili od 4 dostupne u našoj zemlji, a to su vakcine proizvođača Sinofarm, Fajzer, Astra Zeneka i Sputnjik V. Informaciju o primljenoj vakcini, kao i o datumu vakcinisanja, građani praktično neće morati u prijavi ni da daju.

Bar jednu dozu primilo 2,4 miliona ljudi

U Srbiji je do sada vakcinisano (barem jednom dozom) oko 2,4 miliona ljudi što je 34,5 odsto građana Srbije.

Najviše ih je vakcinisano u Beogradu, Nišu, Užicu, Novom Sadu, i to posebno u centralnim gradskim opštinama. Najmanje vakcinisanih je u mestima: Tutin, Novi Pazar, Ljig, Lajkovac i Mionica.

Najviše vakcinisanih ima više od 50 godina, a najmanje je starosne dobi do 30 godina.

#Novac

#Rok

#vakcinacija