AKTUELNO

Pošta Srbije danas je u PTT muzeju u Beogradu, povodom 25. maja, Dana Afrike, predstavila prigodno filatelističko izdanje " i otvorila izložbu pod nazivom "Neotkrivena Afrika" sa ekskluzivnim eksponatima iz bogatog istorijskog i kulturnog nasleđa tog kontinenta.

Prisustvovali su ambasadori i predstavnici diplomatskog kora država Afrike, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Nemanja Starović i predstavnici Muzeja Afričke umetnosti koji je zajedno sa udruženjem "Adligat" obezbedio stručnu saradnju u realizaciji filatelističkog izdanja i izložbe.

"Misija Pošte Srbije je da spaja ljude i povezuje kontinente i zato je za nas posebna čast da predstavimo marku posvećenu višedecenijskom prijateljstvu i zajedničkim vrednostima naroda Srbije i Afrike. Sa narodima Afrike delimo i viđenje buduće saradnje u oblasti privrede, modernih tehnologija, razvoja infrastrukture i obrazovanja, čemu će Pošta Srbije doprineti u domenu poštanskih, logističkih i informatičkih usluga", rekao je v.d. direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević.

Foto: Beta/MAS

Starović je poručio da je Srbija ponosna na slavnu prošlost i zajedničke pobede, te da je zbog toga 25. maj uvršćen u kalendar najvažnijih dana u godini i proglašen za Dan prijateljstva sa narodom Afrike.

"Miroljubivo rešavanje sporova, tolerancija, ravnopravnost, pravo na održivi razvoj, poštovanje međunarodnog i javnog prava, suvereniteta i teritorijalnog integriteta predstavljaju principe na kojima mora biti utemljen svet budućnosti kojem zajedno težimo", istakao je Starović.

Ambasador Alžira u Beogradu Abdelhamid Šebšub istakao je da je marka posvećena Danu Afrike snažan simbol prijateljstva srpskog i afričkih naroda.

Foto: Beta/MAS

"Ova inicijativa nas nije iznenadila, jer su nam dobro znane prijateljske veze koje Đorević održava sa svim afričkim ambasadorima, kao i njegova uvek prisutna volja za unapređenjem saradnje. Odluka Pošte Srbije da poštansku marku posveti Danu Afrike doprineće da se ovekoveči taj poseban odnos između našeg kontinenta i vaše zemlje", naglasio je Šebšub.

Direktor PTT muzeja Viktor Lazić, naveo je da izložba "Neotkrivena Afrika" prikazuje predmete velikog umetničkog i kulturnog značaja iz legata Slobodanke i Stanimira Jovanovića, koji su danas prvi put dostupni javnosti.

"Jugoslavija i Srbija su afričkim narodima uvek pružali bratsku ruku prijateljstva, podrške i razumevanja. Zato ne čudi što nijedan predmet koji se nalazi u Muzeju afričke umetnosti ili Udruženju Adligat, nije napustio Afriku kao plen zavojevača, već kao dar afričkih prijatelja ili uz odobrenje meštana", istakao je Lazić.

Foto: Beta/MAS

Filatelističko izdanje "Dan Afrike" sastoji se od marke sa panafričkim motivom – skulpturom "Mapa Afrike" Nikole Kolje Milunovića. Na vinjetama su predmeti iz Muzeja afričke umetnosti koji simbolizuju Nigeriju, Angolu, Alžir, Maroko i Egipat, dok su Kenija, Tunis i Etiopija predstavljeni predmetima iz Muzeja knjige i putovanja Udruženja Adligat.

Legat afričke umetnosti Slobodanke i Stanimira Jovanovića poklonjen Muzeju knjige i putovanja Udruženja Adligat, predstavlja izuzetnu zbirku od 62 predmeta sakupljanih tokom više decenija diplomatskog rada Stanimira Jovanovića u Zambiji, Nigeriji, Gabonu, Gani, Beninu i drugim afričkim zemljama.

Izložba "Neotkrivena Afrika" otvorena je za posetioce do 31. maja u PTT muzeju.

#Afrika

#Marka

#Pošta

#Srbija

#Zoran Đorđević