AKTUELNO

Ako se nastavi sa imunizacijom, 4. talas ne bi ni trebalo da očekujemo. Ipak...

Virusolog dr Milanko Šekler izjavio je da misli da smo poranili sa radovanjem vraćanja normalnom životu jer se još uvek nismo približili kolektivnom imunitetu, koji se po rečima stručnjaka dostiže sa minimum 50 odsto vakcinisanih.

Ipak, kako kaže, ako se nastavi sa imunizacijom stanovništva, u septembru ne bi trebalo da očekujemo novi, 4. talas koronavirusa.

- Mislim da nećemo više da pričamo o talasimo, osim oni koji idu na more da surfzuje. Ne vidim razčlog da plašimo ljude nekim talasom u septembru, na jesen - rekao je on i naglasio da sve što treba raditi jeste edukovati narod za vakcinaciju.

Šekler je dodao da su talasići iza nas, što je dokumentovao postojećem statistikom.

- Ako s jedne strane imate 2,4 miliona, a biće to za nedelju dana, 2,5, pa i 3, ja priželjkujem i 4 miliona, pa ne može onda da bude 8.000 zaraženih. Tu brojku smo imali u decembru, kada nismo imali nijednog vakcinisanog - objasnio je Šekler.

Naglasio je da na dve trećine vakcinisanih možemo da imamo 2.000 zaraženih.

On je otkrio da je vakcinisan Sinofarm vakcinom, koja u njegovom slučaju, kao i kod starijih muškaraca, hronično obolelih i gojaznih, nije razvila dovoljan broj antitela.

- U tom kontekstu sam govorio o trećoj dozi. Problem je što se veliki broj građana nije vakcinisao ni prvi put. Dajte da što više ljudi zaštitimo - ponovio je on i naglasio da su procene da većina vakcina štite oko godinu dana.

- Za Sputnjik od 15 meseci pa do dve godine - zaključio je virusolog.

#Milanko Šekler