AKTUELNO

Putarina se neće plaćati od 15. juna do 15. avgusta.

Srpski turisti će na proputovnju kroz Severnu Makedoniju iz oba pravca u letnjoj sezoni po automobilu štedeti 760 denera (oko 12,5 evra) na putarinama, objavila je danas Vlada u Skoplju.

Potparol Vlade Severne Makedonije Duško Arsovski je rekao da je vlada usvojila informaciju da su srpski turisti u letnjoj sezoni od 15. juna do 15. avgusta oslobođeni plaćanja putarina za tranzit "Koridorom 10" (autoput "Prijateljstvo").

Arsovski je precizirao da je Ministarstvo finasija zaduženo da na račun Vlade prebaci novac za nabavku 200.000 M-smart kartica koje će se davati turistima iz Srbije na ulasku u Severnu Makedoniju iz oba pravca.

Foto: TV Pink Printscreen/Tanjug Video

- U vezi proračuna koliko će uštedeti jasna je stvar. Na svakoj kartici će biti 760 denara koliko košta tranzit Korodorom 10 kroz Severnu Makedoniju. Izrada kartice košta 100 denara, što znači da je po vozilu trošak 860 denara - rekao je on na konferneciji za novinare na kojoj je objašnjavao jučerašnje odluke vlade.

Arsovski je rekao da je procena da treba napraviti 200.000 kartica koje će omogućiti besplatnu putarinu srpskim turistima u letnjoj sezoni napravljenoj na osnovu podataka iz 2019. godine, kada je registovan najveći broj stranih vozila koja su prošla kroz Severnu Makedoniju.

#AMSS

#putarina

#severna makedonija