AKTUELNO

Austrijska avio-kompanija "Austrijen erlajns" (AUA) otkazala je juče let od Beča do Moskve pošto nije dobila dozvolu Rusije za alternativnu rutu kako bi se izbegao vazdušni prostor Belorusije.

''Ova reakcija Rusije apsolutno nije shvatljiva", poručuje Ministarstvo spoljnih poslova Austrije u prvom reagovanju.Ministar inostranih poslova Austrije Aleksander Šalenberg zatražio je od Rusije razjašnjenje i da prestane da, kako je rekao, ''veštački stvara prepreke u slobodnom vazdušnom saobraćaju između Rusije i Evrope''.

On je istakao da je u interesu Austrije, ali i Rusije da se i dalje bez problema sprovode letovi između dve zemlje.

"Zahtev Saveta EU svim aviokompanijama sa sedištem na teritoriji Unije da izbegavaju preletanje Belorusije bio je reakcija na akt brutalne avio-piraterije. Radi se o legitimnim bezbedosnim strepnjama EU", tvrdi austrijski ministar, dodajući da ruska reakcija nije primerena.

Konkretno je reč o letu OS601 koji je trebalo da poleti danas prepodne iz Beča za Moskvu.

Takođe i poslepodne je planirani kargo let iz Beča za kineski Nandžing, iz istih razloga, morao biti otkazan, potvrđeno je iz AUA.

Kako najavljuje informativna služba "Flajt radar" i sutrašnji linijski let OS6030 za Nandžing iz Beča biće otkazan zbog nedostatka dozvole za prelet Rusije.

EU je ztražila od svojih avio-kompanija da izbegavaju Belorusiju i njen vazdušni prostor nakon incidenta u kojem su beloruske vlasti prizemljile avion u kojem je bio novinar disident, koji je zatim uhapšen, ali Moskva ne dozvoljava preusmeravanje letova za avione koji lete do Rusije.

Iz tog razloga danas nije poleteo ni avion Er Fransa od Pariza do Moskve.

#Aerodrom