AKTUELNO

Sami proverite da li vam curi plinska boca i sprečite nezgode.

Juče je u Čika Ljubinoj ulici u Beogradu, u lokalu brze hrane eksplodirala plinska boca, prilikom čega je povređeno šest ljudi, od čega dvoje teško.

Foto: Pink.rs/S. Kuvekalović

U poslednja dva meseca zabeleženo je nekoliko sličnih incidenata, a Nenad Tasić, koji se bavi zamenom i prodajom plinskih boca, kaže da do njih najčešće dolazi usled nesrećnog rukovanja i održavanja boca.

Foto: TV Pink Printscreen

Jedan od uzroka može biti i neadekvatna zamena i montiranje boca. Najčešći problem pravi, kaže, gumica na regulacionom ventilu. Reč je o gumici koja košta samo dva dinara, a koja je od izuzetne važnosti za bezbednost boce.

- Bez gumice može doći do curenja gasa. Kada se ventil menja i montira na bocu, menja se i gumica, odnosno stavlja se nova, a potom se ventil šrafi. Postupak je jednostavan, a kada se završi, da biste proverili da li je montaža odrađena kako treba, uzmite najobičniji deterdžent i sunđer, napravite penu i proverite spojeve. Ukoliko nema mehurića, sve je u redu, ako ih ima – spoj nije dobar – objašnjava Tasić.

Foto: TV Pink Printscreen

U slučaju da u kući osetite specifičan neprijatan miris, važno je da zavrnete bocu, isključite struju na satu, izađete iz kuće i pozovete vatrogasce. Ukoliko je curenje malo, dovoljno je zatvoriti bocu i provetriti prostoriju.

Bocu je, dodaje, važno kupovati kod ovlašćenih distributera i proveriti da li je boca u atestu.

Foto: Pixabay.com

- Ukoliko imate staru bocu, treba da izvršite njen reatest kako bi bila bezbedna – kaže Tasić za Pink.

#plinska boca