AKTUELNO

Mnogi su se iznenadili kada su saznali da je uopšte bila na snazi.

Na jučerašnjoj sednici Kriznog štaba Vlade Republike Srbije na kojoj je bilo reči o popuštanju postojećih mera usled povoljnije epidemiološke situacije u zemlji, doneta je još jedna odluka za koju slobodno možemo reći mnogi nisu ni znali da je postojala.

Radi se o besplatnom PCR testiranju za građane Srbije koji putuju u Nemačku.

Tačnije, doneta je odluka o ukidanju oslobođenja od plaćanja naknade za antigensko ili PCR testiranje na prisistvo kovida 19, iako to sve do danas nije bio slučaj, te su pomenuta testiranja bila potpuno besplatna.

Ova odluka o naplaćivanju stupila je na snagu danas, a potvrdila ju je dr Darija Kisić Tepavčević na konferenciji za medije po završetku sednice Kriznog štaba, i podrazumeva naplaćivanje po redovnom cenovniku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Podsetimo, Krizni štab za suzbijanje pandemije korona virusa doneo je na sednici održanoj decembra 2020. godine odluku da se od plaćanja naknade za antigensko ili PCR testiranje na prisustvo virusa na lični zahtev izuzmu državljani Republike Srbije, kao i njihovi bračni drugovi, roditelji ili deca ukoliko nisu državljani Republike Srbije koji imaju stalni ili privremeni boravak u SR Nemačkoj.

Odluka o ukidanju ne bi bila sporna, s obzirom na to da je naplaćivanje PCR ili antigenskog testiranje već od samog početka obavezno za odlazak u bilo koji drugu zemlju iz sveta ili regiona, međutim, mnogi ljudi su ostali začuđeni, jer nisu ni bili obavešteni da je sve do juče isto bilo besplatno.

- Mi smo za tu odluku tek sada saznali. Nismo dolazili iz Nmačke, a jedan od faktora je i testiranje, jer bi nas ve to dosta skupo izašlo sa obaveznim testom i ovde i u Srbiji - rekla je Kisić Tepavčević.

O razlozima za promenu ove odluke, nadležni iz Gradskog zavoda za javno zdravlje nisu danas imali odgovor za nas, jer kako navode nisu nadležni za to.

#koronavirus

#mere