AKTUELNO

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da će Vlada Srbije danas razmatrati novi aranžman sa MMF-om i da će biti prostora za novo povećanje plata i penzija ako stopa rasta BDP-a bude 6 odsto.

Mali je naglasio da je novi aranžman savetodavnog karaktera jer Srbiji ne treba nikakva pozajmica.

- Cilj ovog aranžmana je da nastavimo sa strukturnim reformama koje smo započeli. Mi više ne govorimo o konsolidovanju našeg budžeta već o daljem napredovanju naše ekonomije - rekao je ministar i dodao da je tu reč o reformama javnih preduzeća i nastavku reforme poreske uprave, ali i na projektima iz zelene agende.

Takođe je naglasio da javna preduzeća i privatni sektor treba da budu nosioci napretka privrede.

- Pokušavamo da podstaknemo i ličnu potrošnju, povećavamo plate i penzije i tako pokušavamo da stimulišemo našu privredu. Ceo svet govori kako treba naći nove izvore rasta i mi na tome radimo - kaže Mali.

Prijava za 3.000 dinara za vakcinisane i telefonom

Ministar finansija podsetio je da je građanima već isplaćena pomoć od 30 evra i da će u novembru biti isplaćen i drugi paket u istom iznosu. Mali je potom objavio i da će od večeras u ponoć građani moći da se prijave za 3.000 dinara za vakcinisane putem telefona. - Mi ćemo odmah nakon toga krenuti sa isplatom. Naredne nedelje krećemo i sa trećim minimalcem - dodao je ministar.

Ukoliko stopa rasta u drugom kvartalu bude šest odsto, prema rečima ministra finansija, nastaće prostor za novo povećanje plata i penzija.

- Očekujem da će naša stopa rasta biti najveća u Evropi do kraja godine - rekao je ministar na kraju gostovanja.

Autor:

#Siniša Mali