AKTUELNO

Bez čekanja u redovima.

U Srbiji ovog meseca počinje pilot projekat automatske overe zdravstvenih knjižica zahvaljujući kojem će se kartice overavati bez odlaska na šalter filijala, odnosno ispostava Republičkog fonda.

Foto: RFZO

Vršilac dužnosti direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) dr Verica Lazić, otkrila je da će već ove nedelje na ovaj način biti overene zdravstvene kartice zaposlenima u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Narodnoj banci Srbije, Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja, Delezu, Air Serbia, Poreskoj upravi, Elektrotehničkom fakultetu i drugim obveznicima koji su obuhvaćeni pilot projektom.

Procedura automatske overe zdravstvenih kartica podrazumeva da se kroz sistem izvrši overa kartice bez formalnog obraćanja ili dolaska poslodavaca na šalter Republičkog fonda, a samo na osnovu podataka o plaćenim doprinosima dobijenim od Poreske uprave. Procene su da bi se na ovaj način overa isprava o osiguranju izvršila za 4.770.406 osiguranika i članova porodice. Početak automatske overe planiran je ovog meseca za pojedine poslodavce sa većim brojem zaposlenih, koji imaju organizacione jedinice na teritoriji cele Srbije, i to za zaposlene na neodređno vreme i za penzionere i korisnike novčane naknade preko Nacionalne službe za zapošljavanje - ističe dr Lazić.

Za ostale kategorije, automatska overa planirana je od oktobra 2017. godine, u zavisnosti od rezultata pilot projekta.

Pročitajte još: JEZIVI PRIZORI! Krv na ulicama, ubijeno 15 pasa u Kosovskoj Mitrovici (UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE)

Automatska overa za osiguranike koji obavljaju samostalne delatnosti i poljoprivrednike biće mooguća kada Poreska uprava omogući preuzimanje podataka o plaćenim doprinosima i za ove kategorije osiguranika.

- Napominjemo da će svi osiguranici, koji nisu obuhvaćeni automatskom overom, odnosno oni iz člana 22. Zakona, a to su nezaposlene osobe, osobe osigurane na osnovu bolesti, izbegla i raseljena lica, lica romske nacionalnosti… i u narednom periodu dolaziti na šalter Republičkog fonda radi overe zdravstvenih kartica, radi dokazivanja svojstva osiguranog lica po tom osnovu - zaključuje dr Lazić.

#RFZO

#firma

#zdravstvene knjižice

'