AKTUELNO

Bolje i ne pokušavajte da sakrijete tablice!

Bezobzirni vozači izmislili su nov način da se bahate u vreme pandemije korone i „oka sokolovog“ pa tako sve više njih stavlja maske, nalepnice, papire na registarske oznake kako bi izbegli kaznu za nepropisno parkiranje. Ipak, u saobraćajnoj policiji uveravaju da se na taj način ne može „zaobići“ sankcija.

Da i dalje ima nepropisno parkiranih vozila u Beogradu, pogotovo u krugu dvojke, i nije nekakva novost, ali da većina njih nema čitljive tablice to već jeste novina.

Foto: Facebook.com/Goran Vesić

Naime, od kako je prošle godine komunalna milicija uvela „oko sokolovo“ koje snima i kažnjava vlasnike nepropisno parkiranih vozila sve više bahatih vozača dovija se na različite načine da izbegne „globu“. Tako mnogi prolaznici naročito u blizini kafića na Dorćolu i Vračaru mogu videti vozila na kojima su registarske oznake prikrivene papirom, nalepnicom, fasciklom pa čak i maskom.

Nedavno se jedan bahati vozač našao na meti oštrih kritika na društvenim mrežama pošto se parkirao na mestu rezervisanom za osobe sa invaliditetom i prekrio registarske oznake maskom.

Zato se postavlja pitanje da li se na taj način, zaista, može zaobići kazna za nepropisno parkiranje? U MUP-u uveravaju da prikrivene tablice ne mogu sprečiti ni „oko sokolovo“ ni saobraćajnu policiju da napiše kaznu.

- Kada „oko sokolovo“ naiđe na nepropisno parkirano vozilo čije su registarske oznake maskirane reaguju komunalne milicije i najčešće odlaze do prednjeg dela automobila kako bi zapisale tablice. Takođe, postoji i kazna za nečitljive tablice koja za fizička lica iznosi 10.000 dinara – naglašavaju u MUP-u.

Foto: Facebook.com/Goran Vesić

Prema Zakonu o bezbednosti u saobraćaju kazna za vlasnika vozila „ukoliko nema propisane registarske tablice, ukoliko tablice, odnosno registraciona nalepnica nisu postavljene na propisan način ili su nečitljive” iznosi od 50.000 do 600.000 dinara za pravno lice odnosno 10.000 dinara za fizičko lice.

Dve kazne za nečitljive tablice na nepropisno parkirano vozilo

U MUP-u tvrde da vozači koji maskiraju registarske oznake i nepropisno se parkiraju rizikuju dve kazne.

- Oni mogu da dobiju i kaznu za nečitljive registarske tablice i sankciju za nepropisno parkiranje – upozoravaju u MUP-u.

#Oko sokolovo | Eagle Eye