AKTUELNO

Direktorka Službe za bolničku epidemiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Vesna Mioljević je govoreći o trećoj dozi vakcine protiv korone istakla da prve dve moraju biti od istog proizvođača.

Mioljević za Pink navela da je stav svih proizvođača da prva i druga doza moraju biti istom vakcinom, a da li će se nešto promeniti u toku naredne godine za sada se ne zna.

- Ja ne isključujem mogućnost da treća doza bude od drugog proizvođača - naglasila je Mioljević.

U Srbiji trenutno mogu da se vakcinišu osobe mlađe od 18, a starije od 16 godina uz konsultaciju pedijatra Fajzerovom vakcinom. SAD i Evropa su dale dozvolu za vakcinaciju dece i mlađe od 16 godine na osnovu studije rađene na više od 2.500 dece koja nisu imala nikakve komplikacije. Agencija za lekove će pregledati svu dokumentaciju i odlučiti da li će i kod nas Fajzerove vakcine biti dostupne mlađima od 16. godina - navela je Mioljević.

Ona je istakal da je u Srbiji do sada dva miliona građana revakcinisano, a više od 4,8 miliona primilo dozu.

Govoreći o vakcinaciji zdravstevih radnika, Mioljević je ocenila da odziv nije loš, ali da precizne podatke nema.

Foto: TV Pink Printscreen

Kada je reč o Kliničkom centru Srbije vakcinisano je više od 60 odsto, pa i do 70 odsto zaposlenih, mada ima i onih koji su preležali koronu.

- Ima još dosta pacijenata, još dosta ljudi na respiratoru. Još nije vreme za skidanje maske, biće kada brojke budu nula - rekla je Mioljević.

#Vesna Mioljević

#koronavirus