AKTUELNO

Prof. dr Petar Kočović, stručnjak za informacione tehnologije očekuje da za vikend imamo manje od 100 novozaraženih na dnevnom nivou i da se te brojke do kraja meseca spuste na 15.

- Lekari su podneli veliki teret ovde i odradili su svoj deo kako treba. Juče smo prešli brojku od 33 odsto revakcinisanih i treba da sačekamo još četiri nedelje da bi se doveli u ravan sa Izraelom koji je to uradio 10. marta. Ide to na bolje. Na severnoj polulopti gde živi 87 odsto stanovništva brojke padaju, a na južnoj danima rastu - rekao je Kočović.

Dve zemlje odskaču i u Ujedinjenom kraljevstvu i u Portugalu rastu brojke. Nastao je incident nakon finala Lige šampiona, rekao je Kočović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kočović je rekao da bi, prema procenama, kraj epidemije mogao biti sredinom sledeće godine.

- Nama je dobro i da imamo mali broj zaraženih, da smo u padu. Očekujemo da za vikend brojke padnu ispod 100. Oko 1. jula ćemo imati mali broj zaraženih oko 15 na dnevnom nivou, a možda i ranije. Očekujem da imamo mali broj zaraženih u narednih 90 dana - istakao je Kočović.

TRUDNICE SU ISTINSKI HEROJI OVOG VREMENA, OKRENUTI SE POSLEDICAMA KORONE

Dr Vanja Milošević ginekolog Ginekološko akušerske klinike "Narodni front" kaže da se ljudi zdravlja sete onda kada je ugroženo i da čim dođe do manjeg poboljšanja, opustimo se previše.

Korona se na izvestan način ogrešila i o žene koje bore sa sterilitetom. Ponosan sam da smo uspeli da obezbednimo vakcine i za ljude iz okruženja, imaćemo proizvodnju vakcina...Osim velike zahvalnosti zdravstvenom sistemu, moram da napomenem da su trudnice bile istinski heroji ovog vremena. Strah i posledice od korone kada su u pitanju trudnice će sigurno ostati - rekao je Milošević.

Kako je ocenio, sada se treba okernuti posledicama korone.

- Kod trudnica su važni prenatalni testovi, jer je bitno da trdunoću učinimo sigurnom jer ne znamo kakve je posledice korona ostavila - istakao je Milošević.

#Petar Kočović

#koronavirus