AKTUELNO

Smilje je, uz bosiljak, jedna od omiljenih lekovitih i mirisnih biljaka u našem narodu. Odnedavno smilje je ponovo u žiži interesovanja, jer je esencijalno ulje ove biljke izuzetno lekovito.

Ne tako davno Aleksandar Kalem bio je profesionalni fudbaler koji je igrao za Holandiju, a onda se preselio u Barselonu i postao proizvođač i najveći izvoznik biljnih ulja na Balkanu.

Kako kaže za Pink, najveća želja u detinjstvu bila mu je da postane fudbaler, što je i uspeo, ali ga je povreda kolena rano odvojila od omiljene igre. Budući da su članovi njegove porodice bili agronomi i biolozi, odrastao je u okruženju koje ga je učilo da od malih nogu bude istraživač i zavoli biljke.

Foto: TV Pink Printscreen

Drug ga je obučavao, pokazao mu lepote prirode, ali i šta iz nje možda da iskoristi. Tako je, kaže, otkrio bogatstvo smilja.

- Temelj savremene medicine je prirodna medicina i smilje je u tom smislu pokazalo kao kraljica svih biljaka. Smilje ima oko 500 sastojaka koji su izuzetno lekoviti, te ova biljka pomaže u lečenju raznih bolesti (psorijaze, bronhitisa, astme, promena na koži…) – navodi Kalem za “Novo jutro”.

Kalem je objasnio i kako se eterično ulje od smilja koristi: dva tri kapi ulja sipaju se na mesto koje boli, nakon čega se popije litar do dve vode. Rezultat se, kaže Kalem, oseti odmah.

Foto: Pixabay.com

Kalem navodi i da je njegov biljni lek za lečenje koronavirusa u trećoj fazi, kada je reč njegovo odobravanje u SAD.

- U toku je faza u kojoj se istražuje uticaj leka na ljude, pa se ovaj lek daje u bolnicama u Barseloni, al ii širom sveta – kaže Kalem.

Više o ovoj temi pogledajte u nastavku:

#Aleksandar Kalem