AKTUELNO

Država je u toku ove pandemije pokazala da je jaka, snažna, da možemo da budemo dovoljno kredibilni, poručio je ministar.

Ministar finansija Siniša Mali najavio je isplatu pomoći građanima Srbije.

Mali je rekao da vakcinisani penzioneri, ali i ostali punoletni u ovoj nedelji treba da očekuju uplatu od 3.000 dinara na svoj račun.

- Srbija u poslednje dve godine, osim u sportu, pravi uspehe i u zdravstvu i u ekonomiji. Isplata jednog dela paketa počinje danas. Prošle nedelje smo, podsetiću, treći put isplatili pola minimalne zarade. Danas sledi isplata svim nezaposlenima - poručio je ministar.

Svima će biti otvoren namenski račun u Poštanskoj štedionici, naglasio je.

- Država je u toku ove pandemije pokazala da je jaka, snažna, da možemo da budemo dovoljno kredibilni. Isplaćivali smo prvi, drugi, sada i ovaj treći paket i sva obećanja ispunjavamo. Rok za prijavu za 3.000 dinara za vakcinisane ističe sutra, naglasio je Mali i dodao da je namera države da nagradi one koji su se vakcinisali.

- Mi 16. juna već isplaćujemo penzionere, a od 17. ćemo sukcesivno isplaćivati sve ostale građane - ocenio je on.

Otvara se prostor za povećanje plata i penzija, kazao je ministar finansija.

Novi način plaćanja

Ministar je najavio i novi način plaćanja, ali i kontrole crnog tržišta prilikom prodaje, odnosno kupovine.

- Ceo proces kupovine bi trebalo da bude digitalizovan - najavio je Mali.
Novi sistem fiskalizacije počinje sa primenom od 1. januara, a ministar je najavio sastanak sa proizvođačima.

- Cilj nam je da podstaknemo industriju. Biće mnogo novina, imaćemo mnoge stvari koje će biti digitalizovane - kaže on.

Takođe, građani će na svakom računu dobijati QR kod koji će moći da skeniraju račun i izvrše plaćanje putam mobilnih telefona.

- Svaki račun imaće svoj QR kod i putem telefona ćete moći da proverite da li je on ispravan. Neće biti potrebe za isečcima - ispričao je Mali.

On je naveo da je fiskalizacija izuzetno važna za dobrobit svih građana Srbije.

- Svaki račun koji nije izdat, zapravo je uzet novac od svih nas. Šta mislite odakle sav ovaj novac kojim država isplaćuje pomoć građanima? Dve je to iz budžeta, a moramo zajedno da radimo na tome da se u budžet priliva novac. Zato insisitiramo da građani uzimaju račune - rekao je Mali i izrazio uverenje da će se građani veoma brzo navići na nove tehnologije.

#Siniša Mali