AKTUELNO

Pred Vidovdan, svake godine, u Topoli kod Jagodine oživi legenda o prokletstvu kneza Lazara, jer je u Boj na Kosovo iz tog sela otišlo sedam od 700 konjanika i sada, decenijama ne mogu da povećaju broj domaćinstava na više od sedam.

Reč je o selu, oko 20 kilometara od Jagodine, državnim putem Jagodina - Rekovac, desno od Dražmirovca uskim asfaltnim putem zaraslim u travu i šiblje.

Ovo selo je nekada bilo najveće na potezu Jagodina- Rekovac - Kragujevac, sa više od 600 domaćinstava.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Među starijim stanovnicima, vlada verovanje da je to zbog kletve kneza Lazara od Kosovskog boja, dok mlađi iz okolnih sela veruju da je to zbog ekonomske situacije u selu.

Naime, na poziv kneza da u boj na Kosovo, na Vidovdan 1389. godine, pošalju 700 konjanika, iz sela je otišlo samo sedam, zbog čega je srditi knez prokleo selo, da u njemu nikada ne bude više od sedam domova, prepričavaju meštani legendu.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Meštani, od kojih je oko 20, uglavnom stariji i bave se poljoprivredom, rekli su da ne znaju da li je to zbog kletve kneza Lazara, i što su oklopnici Topole stali na stranu Vuka Brankovića, ali je činjenica da godinama u selu nema više od sedam domova, "čim bi se u selu izgradila nova kuća i podiglo novo osmo domaćinstvo, ubrzo bi se neko ugasilo i imanje opustelo".

"S obzirom da smo svi stari, može nas biti samo još manje", kažu oni dok pričamo preko plota.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Selo zaista izgleda kao ukleto. Od Državnog puta Jagodina - Rekovac, preko Dražmirovca, u selo, oko pet kilometara, se stiže uskim asfaltnim putem obraslim visokom travom. Trava izbija i iz popucalog asfalta. Njive neobrađene, u korovu, tek poneka zasejana od strane ljudi iz susednog Dražmirovca. Kuće, takođe u korovu i šiblju, većina oronule, trošne i sklone padu. Dvorišta prazna, razgrađena zbog popadalih ograda.

Teško je videti čoveka u dvorištu. Putnika namernika, iz dvorišta, pojedinih kuća dočekuju, psi čuvari, glasnim lajanjem. U ponekom dvorištu i po nekoliko pasa.

Glasno laju i kidišu, meštani kažu, da je to zbog toga, što u selo retko ko i dolazi sa strane.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Selo ima struju, uličnu rasvetu, kroz njega prolazi gasovodna mreža, vodu koriste iz bunara. U dvorištu nekih kuća parkirani stari traktori, kamioni, automobili... Selo nema prodavnicu, kafanu, ambulantu... autobuska stanica je daleko oko šest kilometara.

U susednim selima Dragoševac i Medojevac tvrde da je ovo poslednje pravi razlog što u Topoli nema više domaćinstva.