AKTUELNO

U Srbiji je u prethodna 24 sata na koronavirus testirano 8327 osoba, od kojih je 89 pozitivno.

Preminulo je 7 pacijenata.

Na respiratorima širom zemlje nalazi se 15 obolelih.

Podsetimo, Institut za virosologiju, vakcine i serume "Torlak" danas je preuzeo 50.400 vakcina AstraZeneka, koje je Srbiji donirala Rumunija, saopštila je Misija EU u Beogradu.

Foto: Tanjug AP/Manu Fernandez

Prof. dr Miljko Ristić, kardiohirurg Insituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje, govoreći jutros za TV Pink istakao je da je dupli mutant sve bliži Srbiji.

Kao što svake godine imamo sezonski grip, svake godine imamo i novu vakcinu protiv njega. Vreme će pokazati da li vakcine koje smo primili pomažu kod mutiranih sojeva, ali mislim da će nam trebati nova. U svakom slučaju, ona će lakše da se pravi jer će kao osnov imati već postojeće vakcine – kaže dr Ristić za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Od pre nekoliko dana na snazi su i nove, blaže, mere. To znači da sve prodavnice mogu da rade od 00 do 24 sata, a svi ugostiteljski objekti koji su na otvorenom imaju neograničeno radno vreme, dok objekti koji su na zatvorenom rade do jedan sat iza ponoći, a uz to u ugostiteljskim objektima moguća je muzika uživo.

Mere koje se tiču dezinfekcije, nošenja maski i držanja distance ostale su na snazi.

Takođe, dozvoljeno je prisustvo publike na stadionima i to sa kapacitetom do 50 odsto popunjenosti, a u halama, odnosno zatvorenim prostorima, dozvoljeno je okupljanje do popunjenosti od 30 odsto.

Takođe, dozvoljene su i proslave mature, uz ograničenje broja okupljenih na 500 ljudi. Dozvoljene su i ekskurzije i rekreativna nastava za đake, koje se organizuju uz saglasnost sa Ministarstvom prosvete i nadležnih organa.