AKTUELNO

Spektakl više od 2.000 policajaca na platou ispred Palate Srbija.

Centralna manifestacija povodom Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana policije počela je na platou ispred Palate Srbija, a svečanosti prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Srbije obavio je počasnu smotru uz pratnju ministra MUP uz taktove koračnice "Pozdrav komandantu".

Posle svečanog defilea pripadnika MUP-a intonirana je himna Srbije "Bože pravde".

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Vulin: Pred vas smo izveli najmlađe, a dočekaćemo da ih zovemo i najboljima

Ministar policije Aleksandar Vulin poručio je pred početak svečanosti da je najzaslužniji za tehniku, oružje i opremu koje policija ima - predsednik Vučić.

- Izveli smo, narode, pred vas najmlađe, a dočekaćemo da ih zovemo i najboljima - rekao je Vulin. 

-Vi koji danas polažete zakletvu, dobro pazite na svaku reč koju izgovarate, vi ćete se za slobodu svojim životom boriti, silu ćete koristiti kada i kako morate, ali poniženje nećete naneti nikome. Budite veći od najvećih, budite manji od najmanjih. Pokažite im da nema nikog višeg ni jačeg od srpskog policajca koji sprovodi zakon. Poštujte reč srpskog policajca jer ćemo i vama po njoj suditi.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Vučić uručio medalje a hrabrost

Predsednik Srbije uručio je medalje za hrabrost. Bronzanu medalju primio je vatrogasac Vojkan Pušica iz bataljona Prijepolje koji je rizikovao život koji je spasao troje povređenih koji su se sruvali u provaliju reke Lim.

Igor Ristić dobio je srebrnu medalju, Nenad Čolić dobio je zlatnu medalju.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Vučić: Srbija mora da brine o svom rodu - ništa prirodnije nema

Predsednik Srbije se obratio okupljenima i poručio da mu je čast što govori na ovoj svečanosti.

- Teško je govoriti posle ministra MUP-a jer uvek govori nadahnuto, ali moram da napravim jednu ispravku. Ja nisam predsednik svih Srba, već Srbije i svih njenih građana, i Srba, i Mađara, i Bugara, i Roma, i svih koji žive u našoj zemlji. Isto tako nikada neću dozvoliti da se odreknemo srpskog naroda samo zato što pripadamo istom rodu. Uvek ću se boriti da pomognemo srpskom narodu, ne dirajući u prava svih drugih. I u tome jeste jedna od razlika koju smo napravili u odnosu na neko pređašnje vreme. Srbija mora da brine o svom rodu jer, kao što volite svoju porodicu i decu, ništa prirodnije nema - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Ističe da je važno da imamo jaku policiju, obučene vatrogasce koji su spašavali živote, ljude koji pomažu prilikom prirodnih nepogoda jer, kad god ljudi nemaju kome da se obrate, obrate se policiji da reše njihove probleme.

- Vi ste ti koji čuvate i štitite državu i od toga nema ništa teže jer je popularno kriviti državu za sve. Vi ste ti koji obavljate najteži posao, na dnevnom nivou se obračunavate sa ubicama, razbojnicima, dilerima, čuvate red, mir i poredak i garantujete svakome da može da bude siguran da će im deca izaći iz doma i da će se u njega vratiti. Hvala vam što obavljate najteži posao - kaže Vučić.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Od najmlađih članova policije zatražio je da budu žešći i snažniji u borbi u kojoj partijska knjižica ne sme da ih spreči, kao ni položaj u vladi. Oni moraju da rade po zakonu koji je za njih, kaže, jednostavan: svi koji se bave kriminalom i koji se bave korupcijom moraju da odgovaraju.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

- Hvala na hrabrosti i hvala vašim porodicama koje razumeju potrebe vašeg posla. Hvala i na svemu što činite za našu Srbiju. Verujem da ćete uložiti još više truda, energije i snage za obračun sa svima koji ugrožavaju našu zemlju. Naš je posao i da vam obezbedimo stanove i to ćemo da uradimo. I ove godine ćete imati novo povećanje plata, i naredne godine, jer srpski policajac mora da ima život dostojan čoveka, dobru platu da bi u skladu sa zakonom obavljao svoje obaveze. Zato vas molim da sa punom posvećenošću, neki počnete, a neki nastavite da radite svoj posao - rekao je Vučić.

Ističe da je ponosan na polciju, da od nje nikada neće okrenuti glavu, već će stati mirno i reći "hvala".

#Dan MUP

#dan policije