AKTUELNO

Dve ogromne eksplozije u čačanskoj Slobodi, u razmaku od dve nedelje, pokrenule su pitanje dalje proizvodnje, a samim tim i poslovanje fabrike Namenske industrije. Jer, u njoj su zaposlene čitave porodice, kojima je to jedini izvor prihoda.

- Čitava porodica nam je radila i rade u Slobodi. Ne znam da kada moj sin neće da radi. Rekli su mu da će da mu jave. A u fabrici je radio i moj suprug i njegov otac. Zato smo i sagradili kuću iznad Slobode. Sad se plašimo da zaspimo - kaže Mara Madžarević.

U Slobodi je zaposleno oko dve hiljade ljudi, a proces proizvodnje se odvija u tri smene. Međutim, nakon eksplozija, mnogi od njih ne znaju kada i kako će raditi.

- Prosečne plate u fabrici su oko 65.000 dinara. Reč o zaradama koje imaju radnici u proizvodnji. Upravnici i inženjeri imaju plate od 120.000 dinara, pa naviše. Sagledavajući situaciju, to su solidne zarade. Ali, sada strahujemo da li će svi zadržati posao – ispričao je jedan od zaposlenih u Slobodi.

Draško Milovanković, predsednik Sindikata "Sloboda", kaže da radnici neće dolaziti na posao izvesno vreme. On kaže da je nakon akcidenata, proizvodnja ozbiljno dovedena u pitanje.

- Materijalna šteta je daleko veća. Dok se to ne sanira i dok se ne steknu uslovi, tek posle možemo da razmišljamo o početku rada, cilj je da sačuvamo svako radno mesto. Apelujemo na državne organe, na Ministarstvo odbrane, predsednika Vučića da bez njihove pomoći ne možemo da se vratimo na onaj nivo pre eksplozije - naveo je Milovanković.

Rukovodstvo fabrike još se nije oglasilo povodom eksplozije koja se dogodila u subotu uveče i požara koji je u nedelju izbio na brdu u fabričkom krugu, u blizini šume.

Oko desetak Čačana protestovalo je u nedelju ispred zgrade Gradske uprave zbog incidenata u toj fabrici koji su, prema njihovoj oceni, ugrozili živote meštana u okolini fabrike.

Opoziciona Grupa građana „Čačak je naš“ u Skupštini Čačka zatražila je od gradskog rukovodstva da od nadležnog ministarstva traži hitnu smenu menadžmenta vojne Kompanije Sloboda zbog tri incidenta i istakla da „Čačani odbijaju da budu žrtvovani kao građani Černobila“.