AKTUELNO

Ministar je poručio da se epidemiološke mere poštuju, i da se, gde god je više od 50 učenika, test održava u fiskulturnim salama.

Ministar prosvete Srbije Branko Ružić izjavio je danas da je sve spremno za polaganje male mature i da se sprovode sve mere zaštite, a deci poručio da nemaju tremu i da pokažu znanje.

Danas i u naredna dva dana osmaci polažu malu maturu, koja počinje testom iz srpskog jezika i književnosti, tj. maternjeg jezika, a Ružić je rekao da se test polaže u 1.247 škola.

On je dodao da je locirano 18 punktova sa izazovnim situacijama, ali je naglasio da je sve spremno za polaganje mature.

Ružić je poručio da se epidemiološke mere poštuju, i da se, gde god je više od 50 učenika, test održava u fiskulturnim salama.

- Svi testovi su dovezeni juče do 31 punkta, a onda distribuirani školama. Sve mere zaštite se sprovode - naveo je Ružić.

Kada je reč o zamerkama sindikata da su rezultati na probnim testovima lošiji, Ružić kaže da takvih analiza nije bilo, a da je napravljen presek stanja nakon probnog testa, i da je pokazano da nema odudaranja u odnosu na regularnu godinu pre pandemije korona virusa.

Navodi da se situacija prati i da ove godine ima veći broj zatvorenih pitanja.

Govoreći o čuvanju testova, Ružić kaže da je najveća odgovornost na direktorima, ali i na nastavnicima.

- U obrazovnom sistemu sede predani ljudi koji grade ličnosti dece - rekao je Ružić i upozorio da će oni koji pomisle da zloupotrebe testove biti najstrožije kažnjeni.

Oko 68.280 budućih srednjoškolaca planira da izađe na ovogodišnji završni ispit, a zbog epidemiološke situacije, u učionici je dozvoljeno prisustvo do 12 učenika, uz dva dežurna nastavnika.

Nakon testa iz maternjeg jezika, u četvrtak sledi test iz matematike i u petak kombinovani.

Svaki test sadrži 20 pitanja podeljena na tri nivoa - osnovni srednji i napredni, a pitanja će biti otvorenog i zatvorenog tipa.

Otvorena pitanja su kada učenici dopisuju odgovore, a zatvorena kad već imaju ponuđen odgovor.

Ružić je ranije najavio da će ovogodišnja mala matura imati više pitanja zatvorenog tipa.

#Branko Ružić

#Matura