AKTUELNO

Informacija da je posle žurke na Adi Ciganliji 16 maloletnika završilo na VMA u nesvesnom stanju, uzburkala je javnost i otvorila mnoge teme posebno ako se zna podatak da je na žurci bilo više 1.000 mladih uzrasta od 16 do 20 godina.

Psihijatar Aleksandra Dutina napominje da su se deca, nakon pandemije uželela okupljanja i druženja, a obzirom na to, da su ovo adolescenti, koji nisu navikli na alkohol, njima je, kako ističe, potrebno malo alkohola da bi završili u nesvesnom stanju.

- Deca ulaze u rizične situacije kada su u alkoholisanom stanju - podvlači doktorka.

- Važno je da roditelji razgovaraju sa decom, i da im objasne koliko je alkohol štetan za decu u tom uzrastu.

Foto: TV Pink Printscreen

ALKOHOL UTIČE NA RAZVOJ ADOLESCENATA

- Njima alkohol i kasnije može da pričinjava štetu, jer oni mogu da imaju problema sa koncentracijom, sa učenjem, pamćenjem. U tom uzrastu, vi, kada sazrevanje mozga nije završeno, usporavate razvoj mozga. Utičete i na reproduktivno zdravlje, i zato roditelji treba da informišu svoju decu i razgovaraju o konzumaciji - objasnila je Dutina.

Dutina dodaje da mladi definitivno više konzumiraju alkohol, kako zbog konflikata u porodici, emotivnih problema i sl. Ona podvlači da je to neka vrsta samomedikacije.

Neuropsihijatar i psihoanalitički psihoterapeut Gordana Dedić napominje da je adolescentima po zakonu zabranjeno da konzumiraju alkohol, iako statistike pokazuju da je u šesnaestoj godini najčešći susret sa alkoholom.

- Nije mi jasno da u maloletnim godinama dođete na žurku, uz čiji blagoslov? Posledice su bile očekivane, i to je nešto što je definitivno izazvalo reakcije. Dečaci više piju, u tim godinama, ali kasnije devojčice budu aktivnije po tom pitanju - objašnjavala je doktorka Dedić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako navodi, alkohol je supstanca koja oslobađa, povećava raspoloženje, bude i razlog da se vesele, priđu simpatijama, a tu ima i dosade, i to je, kako dodaje najčešći povod za alkohol.

- 0,5 je do skoro bila granica kada je smelo da se uđe u auto, a sada to više ne može. Za nekoga ko se našao prvi put u ovoj situaciji, na visokoj temperaturi, ili je bio gladan, njemu je dovoljno 0,5, ili manje, ali to su neke granice, sve zavisi od osobe do osobe - napominje Dedić.