AKTUELNO

Stipendije Fonda za mlade talente Republike Srbije dodeljene su najuspešnijim studentima univerziteta u Novom Pazaru, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu.

Iza nas je nedelja ponosa i druženja sa najboljima među najboljima, izjavio je za TV Pink ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, komentarišući dodelu stipendija Ministarstva najboljim studentima.

- Imao sam priliku da u naša četiri univerzitetska grada, Novom Sadu, Nišu, Novom Pazaru i Kragujevcu, lično uručim stipendije najboljim studentima i da im se zahvalim na želji da pomeraju granice, da se ne porede s drugima i da budu najbolji među najboljima – izjavio je Udovičić.

Foto: TV Pink Printscreen

Ističe da mu je žao što nije mogao da poseti južnu srpsku pokrajinu, budući da mu je Priština zabranila ulazak, ali će narednog petka, kako najavljuje, biti organizovana dodela stipendija najboljim studentima Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

- Ne želimo da pravimo raziliku, već da pošaljemo snažnu poruku o istom delovanju na sever, jug, istok i zapad naše zemlje – kaže ministar za „Nacionalni dnevnik“.

Prema rečima studenata, ova stipendija im je od velikog značaja i dosad je za gotovo 20.000 naših studenata dodeljeno više od 40 miliona evra. Pojašnjava da stipendija podrazumeva mesečnu naknadu od 30.000 dinara.

- Složićemo se da je reč o značajnoj finansijskoj pomoći, a tendencija Ministarstva je da iz godine u godinu povećava broj stipendija – kaže Udovičić, koji je ujedno na čelu Fonda za mlade talente.

Foto: TV Pink Printscreen

Ministar je za narednu godinu najavio i povećanje iznosa stipendija.

- Ići ćemo sa značajnijim sredstvima ka najboljim i najuspešnijim mladima. Iznos će biti povećan za minimum 10 odsto - rekao je ministar.

Najbolji podatak o tome koliko smo spremni da pomažemo mladima jeste taj da u godini iza nas, godini izazova i krize, nismo smanjili sredstva koja opredeljujemo za mlade i najbolje studente. Naprotiv, povećali smo broj stipendija i to je tendencija koju želimo da održimo. Koliko je važno ulagati u infrastrukturne projekte, važno je ulagati i u mlade zbog bolje i prosperitetnije budućnosti. Ulaganje u mlade je ulaganje u bolju i prosperitniju budućnost.

Sutra dodela stipendija "Dositej"

U Zadužbini Ilije M. Kolarca sutra će biti održana svečana dodela stipendija "Dositej" najboljim studentima, u organizaciji Fonda za mlade talente Srbije, a prisustvovaće joj predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

Udovičić kaže da je ovo najbolji način da se timski zahvalimo najboljim studentima koji daju pravi primer, i da se setimo svih velikana društvenog, naučnog i akademskog života.

- Hvala celom timu, ali i predsedniku Srbije i premijerki koji su pružili podršku ovoj akciji i svojim delovanjem pomogli da imamo ovakve rezultate kada je reč o mladima – zaključio je ministar.

Video: TV Pink Printscreen

#Vanja Udovičić