AKTUELNO

Dr Sergej Pantić objasnio zašto su mlađi od 35 u velikom riziku od davljenja na kupalištima, on je opbjasnio kako se, po pravilu ulazi u vodu, da ne bi došlo do srčanog udara.

Specijalista urgentne medicine dr Sergej Pantić govorio je za Pink o, nažalost, sve češćim slučajevima davljenja na kupalištima. Za samo nekoliko sati, u Srbiji su se dogodile dve tragedije, jedna na jezeru, druga na zemunskom Lidu.

- Evo u Beogradu, mladić od 20 i nešto godina je hteo da se osveži, skočio sa čamca i udavio se. Krvni sudovi su prošireni, srce ima slabiju kontraktilnost, i može doći do infarkta ako skočimo u hladnu vodu. Naglo se optereti srce, često se završi infarktom - rekao je on.

Foto: TV Pink Printscreen

- Primećeno je u svetu naročito kod ljudi do 35 godina starosti da se ovo dešava, iskreno ja sam razmišljao zašto je tako, pa neko ko ima 50 godina neće sigurno uskakati u vodu naglo, zna da treba prvo da se zagreje, pokvasi ruke ili noge. Ogromna je voda na Dunavu, tu plivanje nije isto kao na Savi, daleko od toga. Slojevi vode su različiti, ka sredini reke morate biti izuzetan plivač da biste savladali vodu, ona će vas povući i par metara ispod nivoa vode. I brodari i vrsni plivači se dave, ne zato što ne znaju da plivaju nego zato što ih voda povuče - rekao je doktor.

Ako paničimo i mašemo rukama, zamaramo se još više, otvaramo usta i voda ulazi...

- Svima bih preporučio da plivaju samo tamo gde ima spasilaca, Ada Ciganlija, bazeni, Sava, nikako ne idite duboko u Dunav, ima vodenih struja i virova, nisu to velike dubine ali velika količina vode znači da može da vas povuče - rekao je on.

Kako se pravilno ulazi u vodu tako da nema naglog šoka za organizam?

Foto: TV Pink Printscreen

- Rashladite ruke, grudi, lice, vrat, malo vodom pokvasite i pazuh i onda je lakši ulazak u vodu - rekao je on.

Bazeni su problem zbog neobičnog razloga - dublji su nego voda u kojoj smo naučili da plivamo, objasnio je dr Pantić. Ako ste, recimo, naučili da plivate u plićaku, bila to Crna Gora ili Grčka, pa čak i Ada, nemate iskustvo koje vam je neophodno da biste se izborili sa dubokom vodom.

- Mi učimo da plivamo u plitkoj vodi, ako odemo na bazen gde je dublje, ne umemo da se snađemo u dubljem delu. Neko mora da bude s vama da vodi računa o vama. Spasilac je tu, ali kada je velika gužva, dok spasilac vidi sve, može da se dogodi tragedija. Spasioci hitro reaguju ali se, nažalost, dešavaju slučajevi davljenja - rekao je on.