AKTUELNO

Danas je u selu Viševac, rodnom mestu Vožda Karađorđa, episkop šumadijski Jovan izvršio osvećenje novoizgrađenog parohijskog doma.

Parohijski dom je površine preko 700 kvadratnih metara, a izgrađen je u porti crkve posvećene Svetom velikomučeniku Georgiju, u čijoj se blizini nalazi i spomenik Voždu Karađorđu. Posle osvećenja parohijskog doma, episkop Jovan je sa pomesnim sveštenstvom služio svetu arhijerejsku liturgiju, a posle njenog završetka uručio je priznanja i odlikovanja svima koji su učestvovali u izgradnji ovog zdanja. Najvišim crkvenim odlikovanjem - Ordenom Svetih kragujevačkih novomučenika I stepena - odlikovani su braća Aleksandar i Dušan Senić, Opština Rača i predsednik opštine Rača, Nenad Savković.

Foto: Privatna arhiva

U ime odlikovanih, novinarima se obratio Aleksandar Senić - Počastovan sam što imam priliku da se obratim ispred svoje porodice i opštine Rača i zahvalim se prvenstveno Njegovom preosveštenstvu vladici Jovanu, koji nam je dao blagoslov i omogućio da učestvujemo u realizaciji ovako značajnog projekta.

Foto: Privatna arhiva

U svojoj inženjerskoj karijeri sam izgradio mnogo objekata - puteva, mostova, tunela, ali ovaj objekat predstavlja biser najvišeg sjaja. Ovaj dom, nije samo dom našeg sveštenika i naših meštana, ovaj dom je dom svih hrišćana, ali i naš dug koji smo imali prema besmrtnom Voždu Karađorđu. Podigli smo mu spomenik pre 17 godina, a sada osveštavamo i otvaramo ovaj dom voždu u spomen. I naravno, kako priliči ovakvom istorijskom mestu, ovaj dom je morao biti ovako grandiozan. Uz Božiju pomoć, uspeli smo da ovaj istorijski objekat izgradimo za nepune 2 godine, iako je bilo planirano da njegova izgradnja traje pune 3 godine.

Foto: Privatna arhiva

Gospod je rekao da niko nije postao prorok u svom selu, a ja sam sada dobio najviše priznanje Eparhije šumadijske upravo u svom selu i moram vam priznati da to za mene ima dodatnu i posebnu težinu.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Za kraj, molimo se da nam Sveta Trojica i Sveti velikomučenik i pobedonosac Georgije podare da se u ovom parohijskom domu proslavi što više krštenja i venčanja, a dom da ostane naš amanet novim pokoljenjima. Slava Bogu, amin.

Foto: Privatna arhiva