AKTUELNO

Na društvenim mrežama je pre nekoliko dana osvanuo jeziv snimak scene sa Ade Ciganlije na kojoj se vidi kako jedan muškarac nogom u glavu udara ženu, dok ostali mirno sede i sve to posmatraju. Na kraju, dok je bežala, saplela se i pala na zemlju. Kada je krenula da ustaje, on ju je dočekao i zadao joj jak udarac u glavu zbog kojeg se sručila.

Psiholog Marija Milenković povodom slučaja koji je uzdrmao celu Srbiju ističe da u pitanju nije nesvakidašnji slučaj, i da se to. nažalost i dalje dešava.

- Ono što meni zapada za oko jeste percepcija i prikazivanje nasilja. Mi dajemo prostor nasilniku u medijima, dajemo mogućnost i ideje za drugog, koji bi slično uradio. Veoma često je nasilje kod nas normalizovano, imali smo godinama unazad patrijarhat, koji treba da se zadrži, ali postoji taj prećutni trenutak. Imali smo decenijama unazad situaciju da je to prirodno - rekla je Milenković.

Kako dodaje, pitanje je zašto su ljudi gledali, snimali, i nisu se mešali. Ona objašnjava da je prisutan i strah, jer je naša prva pretpostavka da je nasilnik naoružan.

Foto: TV Pink Printscreen

- Izlaz iz situacije je u državnoj struktiri, u nadležnim organima da vi možete da prijavite nasilje - podvukla je Milenković.

Milenković objašnjava da se podrazumevaju mnpoge stvari, da je to mač sa dve oštrice.

- Vi ne možete da pomognete osobi koja nije svesna da je ugrožena - nastavljala je Milenković.

Advokat Aleksandar Radivojević ističe da je oštra kazna za krivično delo nasilje u porodici, što je i ovaj slučaj, a za ovaj slučaj predviđena je kazna do tri godine zatvora, a ono što je bitno je to da se osoba goni po službenoj dužnosti.

Foto: TV Pink Printscreen

- Problem je samo kada oštećena odustane od krivičnog gonjenja, izmeni iskaz, pa kaže da je nije tukao i da su se sporečkali, u tom slučaju Tužilaštvo, ako smatra, mora da nastavi postupak. Po mom ličnom ubeđenju, odustajanje žrtve, koji je često prisutan, i odbacuju se krivične prijave, to bude samo otežavajuća okolnost, a to je strah - dodao je Radivojević.

Radivojević podseća da nasilje u porodici se ne vezuje samo za bračne partnere, to su i parovi, vanbračni partneri...

Autor: