AKTUELNO

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar upozorio je da ukoliko nastavimo sa opuštenim ponašanjem i bez sprovođenja vakcinacije koja će nas dovesti do kolektivnog imuniteta, možemo očekivati pogoršanje situacije u vezi sa virusom korona za nekoliko nedelja.

Doktor Zoran Bekić, direktor Doma zdravlja "Savski venac" i glavni koordinator vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu, ističe da je struka rekla, da još u februaru, ako se vakcinacija ubrza, možemo da dišemo lakše na leto, što i jeste slučaj.

- Struka kaže ako ne završimo vakcinaciju, ne dođemo do kolektivnog imuniteta, možemo da očekujemo povratak virusa na jesen, i da potencijalno možemo imati problem - rekao je Bekić.

Foto: TV Pink Printscreen

Bekić napominje da imamo vakcine i da će ih uvek boti, dodajući da nemamo problem sa istima, za slučaj da svako želi da se vakciniše.

- Brojevi su pokazali da smo usporili, i zato je potreban još milion građana koji treba da se vakcinišu. U jednom periodu smo imali dnevno 50.000 vakcinisanih ali to je opalo.

Govoreći o vakcinaciji, Bekić ističe da je prvo u cilju bila starija grupa, i to je oko 80 odsto, a od mladih je vakcinisano samo 16 odsto. Kako dodaje, mere su popuštene, i mladi se sve više okupljaju, klubovi i bašte su puni, a ako sve to vidimo, prva stvar jesu dve reči - zaštiti se i vakcinisati se.

- To je apel pred svim zdravstvenim radnicima. Setite se, oni su prolazili kroz kovid ustanove, brinuli o nama, oni su uvek bili tu, i biće, a svi oni mladi koji se još nisu vakcinisali, neka pokažu odgovornost kada ulčaze u prevoz, prodavnice, tržne centre, neka stave maske - poručio je Bekić.

Foto: TV Pink Printscreen

Ivan Divac, načelnik komunalne milicije Beograda, napominje da kada brojke padaju, svima bude lakše, a kada je poštovanje mera u pitanju, on ističe da se delimično poštuju, ali noćni klubovi, kafane i restorani jesu kritični.

- Suludo je očekivati da deca, kao što su bila ona na Adi, nose maske - rekao je Divac.

Kako dodaje, oko Nove godine, doktori ali i oni koji brinu o merama, apelovali su sve vreme, ali nakon samo mesec dana, došlo je do zatvaranja, što može i sada da se dogodi.

- Ne možemo se osloniti na svest nekih ljudi, postoje određene tačke koje svaku noć moramo da obiđemo - objasnio je Divac govoreći o svakodnevnoj kontroli pojedinih lokala.

Autor: