AKTUELNO

Akademik profesor doktor Zlatko Maksimović, direktor Opšte bolnice "Sveti Vračevi" u Bjeljini i profesor doktor Biljana Mijović pomoćnica dekana Medicinskog fakulteta u Sarajevu, predstavili su knjigu, koja je objavljena pre nekoliko dana, pod simboličnim imenom: "Naša borba sa kovidom".

Maksimović ističe da je iskustvo koje je stečeno za vreme pandemije neprocenjivo, i da bi bila šteta da se neka ovakva knjiga ne napiše. On dodaje da sve što je rađeno u proteklih godinu i po dana napisano u ovoj knjizi.

- Sve ono što smo radili smo stavili u knjigu, i napisali, kako bi nešto ostalo iza nas, kako bi našim budućim kolegama nešto ostavili da nauče - objašnjava doktor.

Doktor objašnjava da je knjiga prvenstveno namenjena studentima medicine, ali i onima koji specijaliziraju menadžment određene struke.

- Ovde se vidi kako treba rukovoditi u kriznim situacijama, i kako se reaguje u nepredviđenm okolnostima, jer je to najbitnije - podvlači Maksimović.

Foto: TV Pink Printscreen

Maksimović ističe da je period koronavirusa bio potkrepljen planom i vizijom. Obezbeđeni su pomoćni objekti, a u Bijeljini se nikada nije tražio krevet više, i kapaciteti nikada nisu bili popunjeni do kraja.

- Radili smo i regularne intervencije, imali smo objekat koji se bavio ostalim problemima - istakao je Maksimović.

Doktorka Mijović ističe da se Foča dugo držala kao "mirna luka", a da je tek 30. juna prošle godine zabeležen prvi slučaj, nakon čega je broj rastao, gde je dinamika bila slična kao u Srbiji.

- Sada je bolnica prazna, situacija se smirila, poslednji slučaj je bio 2. juna - otkriva doktorka.

Foto: TV Pink Printscreen

U Bijeljini je slična situacija, poslednji slučaj je bio 22. juna, a u Republici Srpskoj se smiruje situacija, i sada se sporadično javlja po neki slučaj. Juče nije bio ni jedan potvrđen, niti smrtni slučaj - dodala je doktorka Mijović.

Mijović napominje da je Republika Srpska od samog starta krenula sa preventivnim aktivnostima koje su značile. Kako dodaje, rađene su obuke, proveravalo se da li se utvrđene procedure poštuju, svaki slučaj je, kako naglašava bio istražen do detalja.

Autor: