AKTUELNO

Mnogi naši građani na letovanje u Grčku, Albaniju, Crnu Goru ili Hrvatsku kreću sopstvenim prevozom, kada je neophodno prethodno napraviti dobar plan kretanja i servisiranja vozila!

Jovica Mitić iz Auto-moto saveza Srbije kaže da bi tehničko servisiranje trebalo uraditi 20 do 30 dana pred put.

Foto: TV Pink Printscreen

Nikako pet dana pred putovanje, a ono što bi trebalo obaviti pred sam put je vizuelna provera vozila koja podrazumeva nivo rashladne tečnosti, nivo ulja, stanje pneumatika, da li imate rezervni točak i propratnu obaveznu opremu, da li imate zeleni karton potreban za npr. Makedoniju, protivpožarni aparat - navodi Mitić.

Foto: Unsplash.com

Kako bi se obezbedila udobna, sigurna i bezbedna vožnja, Mitić takođe savetuje da se prilagodi sedište.

Namestiti visinu, dubinu, udaljenost naslona od volana, pojas tako da ne žulja prilikom vožnje... Razmisliti gde smestiti trougao, fluorescentni prsluk i sl. Na koji način koristimo klima uređaj koji opterećuje rad motora - kaže sagovornik i dodaje da ne bi trebalo voziti između 11 i 17 sati kako bi se izbeglo pregrevanje auta.

Foto: TV Pink Printscreen

U slučaju da do pregrevanja ipak dođe, prvo treba obezbediti porodicu od velikih vrućina, na 50 do 70 metara postaviti trougao, udaljiti se od kola, otvoriti vrata sa strane spoljašnjosti auto-puta i gepek da se vetri i pozvati pomoć na putu.

"Temperatura u kabini može da iznosi 28 stepeni, za desetak minuta može da bude već 35 stepeni, a za pola sata da skoči na 56 stepeni. Pri toj temperaturi u vozilu ne smete ostaviti limenku, upaljač, telefon, kućnog ljubimca ili ne daj bože, dete", objašnjava Mitić i naglašava da treba izbeći i noćnu vožnju.