AKTUELNO

Delta soj korona virusa registrovan je danas u Srbiji

Ministarstvo zdravlja objavilo je da je Delta varijanta koronavirusa otkrivena u Srbiji kod dva državljana naše zemlje, koji su se nedavno vratili iz inostranstva.

Sekvenciranje je urađeno u Specijalističkom veterinarskom Institutu u Kraljevu.

Oba pacijenta su mlađe osobe. Trenutno su u stabilnom opštem stanju i nisu vakcinisani.

Epidemiolog Predrag Kon nedavno je objasnio da je "pitanje trenutka" kada će ovaj soj kovida stići u Srbiju.

- Jasno je da kad tako dominira jedan virus, što se dobijaju podaci iz zemalja sveta, jasno je da će on prekriti čitav svet i to je samo pitanje trenutka. Vrlo je bitno da li će u većim grupama taj virus ući u zemlju, ili će ući pojedinačno i kakva je situacija što se tiče njegove mogućnosti širenja - rekao je Kon.

Prema njegovim rečima, prenošenje virusa direktno zavisi od toga koliko ima osetljivijih ljudi i dodao da poštovanje mera „stavlja barijere“ i onemogućuje brz prenos virusa.

Foto: Tanjug/Tanja Drobnjak

On je objasnio da se ovaj soj prenosi 40 do 60 odsto brže od prvobitnog oblika korona virusa.

- Prvobitni virus se prosečno prenosio sa jednog zaraženog na tri novozaražena, a ovaj se prosečno prenosi na pet. Upravo zato i obuhvat vakcinacijom treba biti znatno veći da bi se sprečilo njegovo prenošenje - kazao je Kon.

Kako je dodao, još uvek se ne može sa preciznošću reći da li je ovaj soj invazivniji, odnosno da je njegova posledica veća smrtnost.

- Mi ne možemo još sa sigurnošću reći da li je ovo soj koji je invazivniji. Pominje se, vrlo često govore da je ovo soj koji više liči na grip i daje relativno blaža obolenja, ali su za sada to još uvek preeliminarni utisci - rekao je Kon i dodao da postojeće vakcine štite od ovog soja korona virusa.

Foto: Unsplash.com

Epidemiolog je rekao i da sada "sve direktno zavisi" od mladih ljudi, odnosno da li su vakcinisani ili nisu.

- Nama nailazi period raznih proslava, raznih festivala, raznih događaja u kojima će biti okupljanja. Ona će biti bezbedna samo ako se okupljaju zaštićeni ljudi. Ja vrlo jasno savetujem onima koji nisu vakcinisani da ne idu na ta okupljanja - izjavio je Kon.

#Epidemija

#Srbija

#Virus

#delta soj

#koronavirus