AKTUELNO

Letnji egzodus uveliko je počeo, a zahvaljujući smirivanju epidemije korone mnoge granice su širom otvorene, pa građani Srbije ovog leta mogu uz manje ili više papira do omiljenih destinacija.

Svi oni koji planiraju brčkanje u Crnoj Gori, Albaniji ili Sloveniji to će moći da urade praktično samo sa pasošima, dok će im za Grčku, Hrvatsku, Tursku, Španiju, Bugarsku, Tunis ili Egipat biti potrebna potvrda o vakcinaciji, preležanoj koroni ili PCR/antigenski test.

Praktično jedina zemlja u kojoj su srpski turisti navikli u većem broju da letuju, a koja je trenutno “zaključana”, je - Italija. Uz napomenu da ima pojedinih država koje na listu odobrenih vakcina nisu stavili ruski “sputnjik V”.

ALBANIJA

U Albaniju se može samo sa ličnom kartom, nije potreban ni PCR test ni potvrda o vakcinaciji.

BiH

Naši građani mogu iz Srbije bez ograničenja da uđu u BiH, a ako ulaze iz drugih zemalja, neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 48 sati.

Foto: Pink.rs/P. Jeremić

GRČKA

Naši građani mogu da uđu u Grčku avionom ili preko drumskih prelaza uz potvrdu o vakcinaciji bilo kojom vakcinom, PCR testom ne starijim od 72 sata, brzim antigenskim testom ne starijim od 48 sati ili potvrdom da ste preležali koronu dva do devet meseci pre dolaska. Priznaje se i digitalni zeleni sertifikat, a obavezan je popunjen PLF formular. PCR test je obavezan za decu sa napunjenih 12 godina i stariju.

BUGARSKA

Naši građani mogu da uđu u Bugarsku sa potvrdom o vakcinaciji, negativnim PCR testom ne starijim od 72 sata ili negativnim brzim antigenskim testom ne starijim od 48 sati, ali i sa dokumentom koji pokazuje da je osoba preležala koronu od 15 do 180 dana pre dolaska.

ITALIJA

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Italiju u turističke svrhe, ulazak je dozvoljen samo u određenim slučajevima: poslovni i zdravstveni razlozi, školovanje, hitan povratak u mesto stanovanja/boravišta, ukoliko su u potvrđenoj i stalnoj emotivnoj vezi (iako ne žive zajedno) sa državljanima Italije/EU/ Šengen zone ili sa licima koja imaju zakonito prebivalište (boravište na duži period) u Italiji.

Foto: Turska Ambasada/PROMO

TURSKA

Državljani Srbije mogu da uđu u Tursku sa potvrdom o potpunoj vakcinaciji, s tim da je druga doza dobijena najmanje pre 14 dana pre dolaska, sa potvrdom da je u poslednjih šest meseci preležan kovid-19 ili uz negativan PCR test, urađen u poslednjih 72 sata. Licima mlađim od 18 godina u pratnji roditelja koji poseduju potvrdu o vakcinaciji nije potreban PCR test. U roku od 72 sata pre dolaska neophodno je elektronski se registrovati.

SLOVENIJA

Građani Srbije mogu ući u Sloveniju bez određivanja karantina i posedovanja testova, ukoliko prilože dokaz da su pre ulaska najmanje pet dana neprekidno boravili na teritoriji Srbije ili druge države koja se nalazi na zelenoj listi epidemiološki sigurnih država.

ŠPANIJA

Građani Srbije mogu da uđu u Španiju uz potvrdu o kompletnoj vakcinaciji ili uz negativni PCR ili antigenski test, ne stariji od 48 sati pre dolaska, ili potvrdu o preležanom kovidu. Priznaju se vakcine “Fajzer”, “Astra-Zeneka” i “Sinofarm”, ali ne i “sputnjik V”. Deci do 12 godina nisu potrebni PCR test, antigenski test ili potvrda o preležanom kovidu, ali moraju da poseduju QR kod.

HRVATSKA

Ulazak bez negativnog PCR ili antigenskog testa dozvoljen je svim građanima Srbije koji su vakcinisani sa obe doze bilo koje vakcine, uz uslov da je od revakcinacije prošlo najmanje 14 dana, kao i onima koji su preležali kovid-19 u periodu od 11 dana do šest meseci pre ulaska u Hrvatsku. Građani Srbije koji nisu vakcinisani ili nemaju dokaz o preležanoj infekciji mogu da uđu u Hrvatsku ukoliko prilože negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata ili brzi antigenski test, ne stariji od 48 sati.

CRNA GORA

Državljani Srbije mogu da ulaze u Crnu Goru bez posedovanja testa na virus korona i bez dokaza o vakcinaciji.

Foto: Unsplash.com

Naši građani mogu da uđu u Tunis ako su primili obe doze vakcine, ako su preležali koronu najmanje šest nedelja pre ukrcavanja. Ostali putnici, stariji od 12 godina, obavezno moraju imati negativan PCR test (sa QR kodom), koji nije stariji od 72 sata u trenutku ukrcavanja.

Osobe koje nemaju regulisan boravak u Tunisu, a koje nisu vakcinisane i nisu preležale koronu, u obavezi su da provedu sedam dana u samoizolaciji u hotelu. Svi putnici moraju obavezno popuniti formular za ulazak u Tunis.

EGIPAT

Državljani Srbije mogu da uđu u Egipat ako imaju sertifikat o vakcinisanju sa QR kodom ili negativan PCR test sa QR kodom.

AUSTRIJA: Vakcina, OCR ili brzi test

Državljani Srbije mogu da uđu u Austriju, potrebno je imati sertifikat o vakcinaciji ili uverenje o preležanoj bolesti ili negativan test na kovid (PCR ne stariji od 72 ili antigenski ne stariji od 48 sati), pod uslovom da je lice koje ulazi u zemlju u prethodnih 10 dana boravilo isključivo u jednoj od tzv. bezbednih zemalja.

Od “naših” vakcina priznaju se “Fajzer”, “Astra-Zeneka” i “Sinofarm”, ali ne i “sputnjik V”. Međutim, od datuma vakcinisanja do dana ulaska u Austriju treba da prođe najmanje 22 dana, a ne više od devet meseci.

Foto: Tanjug

NEMAČKA: Kolima bez ograničenja

Državljani Srbije mogu da putuju u Nemačku bez ograničenja, osim ako putuju avionom. To važi za putovanja i u turističke svrhe, kao i posete članovima porodice. Putnici koji su prethodnih deset dana pre ulaska u Nemačku boravili u Srbiji, a stariji su od šest godina, dužni su da aviokompaniji pre poletanja stave na uvid negativan test na prisustvo korone, potvrdu o revakcinaciji ili potvrdu o preležanoj bolesti.

#More

#korona