AKTUELNO

Predrag Kon, epidemiolog, upozorio je građane Srbije na sve opasnosti novog soja korona virusa

Kon je objasnio da su novim delta sojem najviše ugroženi mladi ljudi, koji mahom nisu vakcinisani, ali je i optimistično dodao da su simptomi sada nešto blaži.

- Pojedinačno gledano - bolest je ista. Neki čak kažu i da je blaža. Blaži su simptomi. Ali ukupno gledano sve je vrlo slično. Za smrtnost i dalje ne može da se tvrdi da je manja, ali na kraju, kada imate veće zaražavanje imate i veći broj teže obolelih. No, dinamika svega toga postaje beznačajna kada znamo da su vakcine delotvorne i mere su iste. S tim, da treba da znamo da i dalje nismo dostigli kolektivni imunitet - rekao je dr Kon.

Foto: Unsplash.com

On je rekao i da je npr. u Beogradu starijih od 65 godina vakcinisano više od 80 odsto što je prema epidemiologovim rečima, dovoljno da ovaj soj ne napravi darmar kakav su prethodni sojevi pravili.

Takođe, dr Kon je objasnio i da je logično da se ovim sojem najviše zaražavaju mladi kada su oni i najmanje vakcinisana starosna grupacija kod nas.

- Vi kada posmatrate kuda će taj virus da ide, jasno je da će ići kroz mlade. Vidi se jasno pomeranje ka mlađem uzrastu. I ono što se otkriva sada, to je opet kao na samom početku, to je da su to sada mlađi ljudi koji imaje češće kontakte - rekao je dr Kon.

#Epidemija

#Predrag Kon

#Srbija

#korna virus