AKTUELNO

Na snagu stupa izmenjeni pravilnik o tehničkoj ispravnosti vozila, a zbog neispunjenih novih uslova, na stotine firmi za tehnički pregled mogle bi da ostanu bez dozvole za rad, upozorio je Vlada Marinković

U Srbiji od sutra stupa na snagu izmenjeni pravilnik koji se tiče tehničke ispravnosti vozila, a iako je stroga odredba o kvalitetu izduvnih gasova i ovalnosti kočnica odložena na dve godine, vozači bi u narednom periodu mogli da imaju ozbiljnih problema da obave tehnički pregled radi registracije vozila i to ne svojom krivicom.

Naime, predsednik Nacionalne asocijacije tehničkih pregleda Vlada Marinković upozorio je da vlasnici vozila treba na vreme da zakažu tehnički pregled, jer se vrlo lako može dogoditi da u narednom periodu bude smanjen broj firmi koje će moći da obavljaju taj posao zbog zamene starih ovlašćenja novim.

- U narednih šest meseci, kada će biti izdavana nova ovlašćenja, može da se dogodi da i nekoliko stotina stanica za tehnički pregled ne ispuni nove građevinske uslove i uslove tehničke opremljenosti za obavljanje tog posla. Zato vlasnici vozila treba da zakažu na vreme preglede - naglasio je Marinković i objasnio da su pravilnikom definisane mere linije, pristupni put parking-mesta, oprema i uslovi vezani za ljudstvo koje firma za proveru tehničke ispravnosti vozila mora da ima.

Foto: Unsplash.com

- To znači da registrovana firma mora imati prostor od 15 metara dužine i 10 metara prostor ispred da bi se tu registrovao putnički automobil, dok je za teretna vozila potreban prostor od 23 metra dužine, sa 18 metara ispred - rekao je Marinković.

MUP: Ogrebana vozila neće biti vraćana

MUP i Agencija za bezbednost saobraćaja saopštili su da se ne može očekivati da će kontrolori vraćati vozila sa tehničkog zbog najmanjih ogrebotina: - MUP je u prethodnom periodu u više navrata naglašavao da sitna oštećenja na vozilu nisu razlog da se vozilo oceni kao neispravno. Kontrolori tehničkog pregleda koji znaju svoj posao nikada nisu ni pravili problem ako na limariji postoje ogrebotine ili je staklo na svetlosnim grupama naprslo.

Jedna od novina izmenjenog Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila je ta što će svaki tehnički pregled biti sniman sa dve kamere, tako da će se eventualna oštećenja i nedostaci na automobilima bolje videti nego na fotografijama, što znači da vozači treba da ih otklone. Marinković ističe da ovo neće uticati na dužinu tehničkog pregleda vozila, koji inače traje 30-45 minuta. - Vlasnik stanice za tehnički pregled obavezan je da čuva ove snimke godinu dana i da ih da na uvid policiji ukoliko ona želi da proveri podatke o tehničkoj ispravnosti vozila. Takođe, nakon prelaznog perioda, kamere će biti povezane s centralom MUP, tako da će saobraćajna policija moći uživo da prati tok tehničkog pregleda - rekao je on i napomenuo:

- Primena obaveznog merenja izduvnih gasova i ovalnosti kočnica je odložena na dve godine, ali će se ovi parametri meriti kako bi se vlasnicima vozila dalo vremena da isprave eventualne nedostatke i pripreme se za period kada će se i to uzimati u obzir kod ocene tehničke ispravnosti.

Novine na tehničkom:

- Svaki tehnički pregled biće sniman sa dve kamere

- Snimci se čuvaju godinu dana i daju se na uvid policiji ako je potrebno

- Stanica za pregled putničkih vozila treba da ima 15 metara dužine i 10 metara prostora ispred

- Stanica za pregled teretnih vozila treba da ima 23 metra dužine, sa 18 metara prostora ispred

Saopštenjem o režimu tehničkog pregleda oglasili su se MUP i Agencija za bezbednost saobraćaja, koji navode da su bez osnova prognoze da će se na tehnički pregled čekati nedeljama ili da vozači neće moći da stignu na red da obave tehnički pregled. Navode da je u Srbiji oko 500 firmi za tehnički pregled u skladu sa novim pravilnikom, dok je još toliko u procesu za dobijanje novog rešenja, i moći će da rade sve dok službena lica utvrde da li ispunjavaju propisane uslove.

- Da čekaju na termin za tehnički, može se dogoditi onima koji su čekali poslednji dan da obave tehnički pregled. Baš zbog toga tehnički pregled može da se izvrši 30 dana pre isteka registracione nalepnice, te vlasnici vozila imaju sasvim dovoljno vremena da zakažu tehnički pregled - zaključuje se u saopštenju MUP i Agencije za bezbednost saobraćaja.

#tehnički pregled