AKTUELNO

Letnji kamp za srpsku decu iz regiona se organizuje u periodu od 4. do 9. jula 2021. godine u Novom Sadu i Beogradu. Učesnici programa su smešteni do 7. jula u Novom Sadu, a do 9. jula deca borave u Beogradu.

Dolazi 50 dece, uzrasta od sedam do 14 godina iz Uzdolja, Vira, Kule Atlagića, Islama Grčkog, Radučića, Nunića, Zadra, Bribira, Đevrsaka, Riđana, Odžaka, Bosanskog Grahova, Drvara, Bosanskog Petrovca i Glamoča.

Foto: Privatna arhiva

Organizatori letnjeg kampa za srpsku decu iz regiona su narodna Sanja Lakić, poslanica i Duško Ćutilo, direktor Pokrajinskog fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu.

Foto: Privatna arhiva

Lakić je rekla da je od 2017. godine organizovala regionalni kamp za srpsku decu iz Hrvatske kroz koji je prošlo nešto više od 300 dece.

Foto: Privatna arhiva

- To je bila srednjoškolska ideja koju sam ostvarila po završetku studija. Prošlo je skoro pet godina od tada i došlo je vreme za zajednički projekat sa Duškom Ćutilom - letnji kamp za srpsku decu iz regiona. Ove godine smo ugostili moje Srbe iz Dalmacije i BIH. Prošao je prvi dan, sjajne posete i druženja u Pokrajinskoj vladi kod gospodina Igora Mirovića, potom druženje sa generalnim sekretarom Nikolom Banjcem kao i obilasci tvrđave, stadiona i grada – kazala je Lakić.

Foto: Privatna arhiva

Ćutilo ističe da je ideja da se deci pruži prilika da bolje upoznaju svoju istoriju, jezik i kulturu, te da posete ustanove i institucije, spomenike kulture, muzeje, turističke atrakcije u našoj zemlji.

Foto: Privatna arhiva

- Cilj je da znaju da u matici Srbiji uvek ima ko da ih dočeka u zagrljaj. Ovde imaju mnogo vršnjaka koji vuku korene iz njihovih krajeva i ovo je prilika da se upoznaju i druže – rekao je Ćutilo.

#Beograd

#BiH

#Dalmacija

#Duško Ćutilo

#Novi Sad

#Poseta

#Sanja Lakić

#Srbi

#deca

#kamp