AKTUELNO

Prvi oboleli od delta soja korone u Srbiji su mladić i devojka iz Kraljeva koji su se novom varijantom Covida 19 zarazili tokom planinarenja u Rusiji.

Mladić ima obostranu upalu pluća zbog čega je prebačen na Univerzitetski klinički centar u Kragujevcu, dok devojka nema teške simptome.

Mladić i devojka imaju manje od 30 godina, a 26. juna su se vratili iz Rusije u Srbiju da bi se 30. juna testirali u Kraljevu, prenose mediji. Već na samom testiranju dogodila se neobična situacija.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Prvo je devojka uradila antigenski test koji je odmah, momentalno pokazao pozitivan nalaz. To je bio čudan znak pošto se obično na rezultate čeka oko pola sata. Zato su nadležni odmah posumnjali da se radi o novom soju virusa – prenose mediji.

Ni devojka ni mladić koji su se zarazili delta sojem nisu vakcinisani, a za epidemiologe u Kraljevu pravi je sada izazov otkrivanje njihovih kontakata u gradu.

- Oni su boravili u gradu četiri dana pošto su stigli u Srbiji. Problem je što se delta soj znatno brže širi i to među mladima. Tako da sada iščekujemo da vidimo da li je delta sojem zaraženo i dvoje novoobolelih kod kojih je korona utvrđena u ponedeljak u Kraljevu – apostrofira izvor.

Na sreću, i momak i devojka za sada nisu životno ugroženi, ali sa koronom se nikad ne zna.

Podsećanja radi, Ministarstvo zdravlja objavilo je 1. jula da je delta varijanta korona virusa otkrivena u Srbiji kod dva državljana naše zemlje, koji su se nedavno vratili iz inostranstva.

- Oba pacijenta su mlađe osobe. Trenutno su u stabilnom opštem stanju i nisu vakcinisani. Sekvenciranje je urađeno u Specijalističkom veterinarskom Institutu u Kraljevu – objavili su u Ministarstvu zdravlja.

#koronavirus