AKTUELNO

Najbolje bi bilo da izbegnemo boravak na suncu u delu dana kada su temperature najviše, odnosno od 10 do 16 časova.

Na snazi je crveni meteoalarm, zbog izuzetno visokih temperatura koje nas čekaju danas i sutra, pa je važno spremno dočekati ovaj toplotni talas.

Dr Bojana Aćimović uputila je savete šta da uradite ako osetite da imate toplotni udar i kako da pomognete nekom ko ga doživi.

Najpre, najbolje bi bilo da izbegnemo boravak na suncu u delu dana kada su temperature najviše, odnosno od 10 do 16 časova.

Simptomi koji prate toplotni udar i sunčanicu najčešće su glavobolja, povišena telesna temperatura ili osećaj povišene telesne temperature, mučnina, nagon za povraćanjem, povraćanje, navela je dr Aćimović.

U slučaju da primetite da neko ima ove simptome, tu osobu sklonite u hlad, obezbedite joj što više hladovine i svežeg vazduha. Donesite joj neki hladan napitak, ali ne leden. Najbolje bi bilo da to bude voda, sveže ceđen sok ili neki slatki napitak.

Ukoliko osoba koja je doživela toplotni udar izgubi svest, okrenite je na stranu, na bok, navela je.

Odmah pozovite i Hitnu pomoć za savet na broj 194, a oni će izaći da intervenišu ukoliko zatreba.

Ono što je veoma važno - ne paničite. Ako doživite toplotni udar, smirite se, uzmite što više tečnosti u manjim gutljajima kako biste sprečili mučninu.

Lekari obavezno savetuju mirovanje, minimalno taj dan i sledeći.

Saveti za lakše podnošenje vrućine

1. Prvenstveno, ne treba izlaziti u najtoplijem delu dana, od 10 do 16 sati, budući da su tad najviše temperature i visok indeks UV zračenja. Ukoliko baš morate napolje, tražite hlad i koristite prevoz sa klimom.

2. Uzimanje dovoljno tečnosti, naročito vode, je neophodno kako ne biste kolabirali. Međutim, ne valja ni nalivati se sa mnogo vode odjednom jer to može da izazove mučninu, te je treba piti u malim gutljajima.

3. U slučaju naglog pada pritiska ili šećera, imajte uz sebe nešto slano i nešto slatko. Izbegavajte alkohol.

4. Zbog visokog UV zračenja, koristite i zaštite telo odećom i kremom. Obucite odeću svetlih boja, kako bi odbijala svetlost, naročito od prirodnih materijala. Na otvorene delove tela namažite kremu sa visokim zaštitnim faktorom jer je UV zračenje opasno za kožu. Oči i glavu zaštitite naočarima i šeširom.

5. Hranite se lagano. Treba jesti što više voća i povrća i žitarica. Potaži, čorbice i salate su uvek dobar izbor. Treba izbegavati mesro jer se teško vari. Možete pojesti smuti od voća i povrća jer sadrži dovoljno kalorija, a nije težak.

6. Vozačima se preporučuje da obavezno rashlade automobile. Stručnjaci ukazuju da se na temperaturi od 28 stepeni posle deset minuta temperatura povećava u kabini na 35 stepeni, posle 30 minuta u kabini je 45 stepeni, a posle 90 minuta u kabini je 56 stepeni. Jedan od načina koji pomaže da se rashladi automobil je otvaranje prozora na suvozačevom mestu, a da se vozačeva vrata otvaraju i zatvaraju.

7. A plivači nikako zagrejani u vodu. Najpre pokvasite ruke i noge i lagano ulazite u vodu, kako bi se temperature tela i vode polako uskladile i tako prevenirale neželjene situacije.

#Srbija

#toplota

#vremeska prognoza