AKTUELNO

"Situacija je da se dozovemo pameti", kaže dr Kon.

U ovom trenutku nema potrebe da se uvode nove mere protiv epidemije virusa korona, ali je potrebno striktno poštovati one koje su na snazi, izjavio je danas epidemiolog Predrag Kon.

On je istakao da svako okupljanje predstavlja rizik za nevakcinisane, odnosno da su oni 30 puta u većoj opasnosti da se zaraze na takvim skupovima nego oni koji su primli obe doze vakcine.

Poslednjih dana u Srbiji je zabeležen porast broja novoobolelih, ali Kon ističe da situacija nije alarmantna, mada će se javiti problem ako se ne bude kontrolisalo ko dolazi na festivale i veća okupljanja.

- Još uvek imamo mirnu situaciju sa naznakom da kreće porast i više nema govora da se to neće desiti. Situacija je da se dozovemo pameti - rekao je Kon.

On je rekao da je u Beogradu prošle nedelje bilo 1,5 odsto pozitivnih od ukupno testiranih, a da je prethodno ta brojka iznosila jedan odsto.

Kon naglašava da se epidemija u zemlji može "stišati" povećanjem broja imunizovanih, ali i da je trenutno oko 17 odsto vakcinisanih do 30 godina, što je, dodaje, malo.

U Srbiji je zabeležen i povećan broj Indijaca, pre svega zbog novih kovid propisa, koji podrazumevaju da putnici iz zemalja koje nisu na zelenoj listi borave najmanje dve nedelje u državi koja je na toj listi, kako bi se uputili na određene destinacije.

Kon ukazuje da u Gradskom zavodu za javno zdravlje za sada nije prijavljen nijedan slučaj zaraze kovidom kod Indijaca.

#Predrag Kon

#koronavirus