AKTUELNO

Delta soj u Srbiji, stagnacija u vakcinaciji i popuštanje mera doveli su do povećanja broja zaraženih. Za nedelju dana uočeno je povećanje sa 77 novoobolelih u proseku, na 93. Rast će se, ocenjuje epidemiolog, nastaviti.

Taman kad smo uplovili u mirnije leto, kao hladan tuš stigla nam je vest o Delta soju u Srbiji. Od tada počinje neprestana briga, a dr Predrag Kon kaže da je ona opravdana.

- Briga treba da postoji, a strah od izvesnosti da će doći do porasta brojki je realan. S druge strane, ne treba ni preterano da brinemo, jer ćemo ovo prevazići – kaže dr Kon za Pink.

Porast korona borojki će se, kaže Kon, osećati iz nedelje u nedelju.

- U prethodnoj nedelji prosek je bio 77 novoobolelih za 24 sata, a u ovoj je 93. Rast je lako uočljiv i on će se nastaviti. Brzina porasta zavisi od našeg ponašanja, a ne toliko od vakcinisanosti koja se, nažalost, totalno usporila u Srbiji i na nju ne možemo više da računamo. Sada moramo da uradimo sve da povećamo broj vakcinisanih i usporimo prenošenje virusa našim ponašanjem. Ukoliko to ne uradimo, čeka nas ozbiljan porast koji je, recimo, u Izraelu bio desetostruki, bez obzira na to što su imali vrlo visok procenat vakcinisanih – kaže epidemiolog.

Foto: TV Pink Printscreen

Podseća da se Srbija u jednom trenutku spustila na 60 novoobolelih za dan, ali da je tu brojka stala. Krenulo se, podseća, sa potpunim popuštanjem mera, ujedno nismo imali dovoljno vakcinisanih i stigao je novi soj koronavirusa – sve ovo sada jasno daje rezultate koji se oslikavaju u porastu broja novoobolelih.

Da li Srbiju čekaju nove mere na jesen?

Dr Kon ocenjuje, prateći trenutno kretanje epidemije, da će za nas biti teška druga polovina jeseni, a da će Krizni štab svakako reagovati adekvatno u odnosu na situaciju. Uskoro očekuje reakciju Kriznog štaba i na trenutnu situaciju, ali ističe da je aktivnost virusa i dalje niska, te da se ne može reagovati diskrepantno.

- Moramo da razmišljamo više meseci unapred i moramo javnost da pripremamo na ono što dolazi, ne da bismo stvarali paniku, već sasvim naprotiv – kaže Kon za Pink.

#Predrag Kon

#koronavirus